Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VOLBY 2021: Nový poslanec Jan Kuchař chce zůstat i v čele Františkových Lázní

Nový poslanec z Karlovarského kraje Jan Kuchař (STAN) chce zůstat starostou Františkových Lázní. Ve volbách ho do Sněmovny poslaly preferenční hlasy voličů, přeskočil lídra kandidátky Pirátů a STAN Petra Třešňáka (Piráti). Výsledky voleb ho překvapily i potěšily.

"Osobně jsem to nečekal, doufal jsem ve dva mandáty. Takže trochu překvapený jsem, ale každopádně mě důvěra a preferenční hlasy těší," řekl. Aspoň na čas chce zkusit skloubit funkci starosty Františkových Lázní, kam se dostal na kandidátce hnutí PROSport, s mandátem poslance. "Budu se snažit to zkombinovat minimálně v prvním roce a pak se rozhodnu, jestli to jde," doplnil.

Podle Kuchaře volby republikově ukázaly, že STAN je v současné době nejdůvěryhodnější politická síla. "Také mě těší, že poprvé v historii se do Sněmovny nedostala komunistická strana. A doufám, že se podaří sestavit koalici bez ANO," uvedl Kuchař.

Koalice Pirátů a STAN získala v Karlovarském kraji přes 14,23 procenta hlasů a skončila za hnutím ANO (33,06 procenta) a koalicí Spolu (20,22 procenta). Voliči ale přeházeli pořadí kandidátů preferenčními hlasy. Kuchař získal 352 preferenčních hlasů, čtvrtý na kandidátce Jiří Klsák (také za STAN) bezmála 3000, zatímco lídr kandidátky Petr Třešňák za Piráty jen zhruba 2300 preferenčních hlasů.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Kuchař

Štítky ČR, volby, sněmovna, Karlovarský, Kuchař, Jan Kuchař, Františkovy Lázně, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, preferenční hlasování, Petr Třešňák, Karlovarský kraj, ANO 2011, Piráti a Starostové, Jiří Klsák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Nový poslanec Jan Kuchař chce zůstat i v čele Františkových Lázní  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.