Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hejtmanem Karlovarského kraje byl zvolen Petr Kulhánek

Karlovarský kraj má konečně novou vládu. Hlasovalo se o dvou kandidátech, tím neúspěšným byl dosavadní hejtman Petr Kubis (ANO), který ale nezískal potřebnou nadpoloviční většinu hlasů. Nový hejtman se hned po svém zvolení ujal vedení zasedání zastupitelstva.

Nové zvolení zastupitelé Karlovarského kraje se museli sejít celkem šestkrát, než se jim podařilo ustavit většinovou koalici. Ta byla ustavena na konci minulého týdne a dnes byla stvrzena hlasováním. Do čela kraje tak usedne bývalý primátor Karlových Varů.

„Děkuji všem za důvěru,“ sdělil po svém zvolení nový hejtman Petr Kulhánek (KOA).

Jeho volbě ale předcházela zhruba hodinu a půl dlouhá diskuse, během které se nejprve představili oba kandidáti na hejtmana a poté se zejména zástupci hnutí ANO dotazovali Petra Kulhánka na priority pravděpodobného nového vedení kraje.

„Od roku 2012 jsem krajským zastupitelem a získal jsem podrobně pohled na krajskou problematiku. Vnímám výzvy, které jsou před námi a to jak ty aktuální, tak strategické a myslím si, že mám vodítko, jak ve všech oblastech postupovat,“ sdělil mimo jiné Petr Kulhánek.

Ten byl následně dotazován na problematiku školství, dopravy, zdravotnictví a zazněla i otázka budoucnosti symfonických orchestrů v Karlových Varech a Mariánských Lázních.

Po úspěšné volbě hejtmana následovala volba rady kraje a výborů. „Budeme mít devět radních a čtyři uvolněné zastupitele, protože vnímáme, že potřebujeme jednotlivé oblasti posílit. Čeká nás hodně zásadní období. Prosím, abyste nás soudili podle výsledků a ne podle toho, jak máme postaveno vedení kraje,“ sdělil nový hejtman.

Nově sestavenou a navrhovanou vládu kritizovala zejména bývalá hejtmanka kraje Jana Mračková Vildumetzová, která poukazovala na to, že pro sestavení vedení kraje bylo nutné všem subjektům vyjít vstříc a uspokojit členy jednotlivých politických uskupení. „Myslím si, že je to vůči obyvatelům kraje nefér a nesouhlasím s tím. My jsme měli devět radních a jednoho uvolněného zastupitele. Pokud bychom vládli dále, je pravděpodobné, že bychom pozici uvolněného zastupitele zrušili,“ uvedla bývalé hejtmanka.

„Nezastírám, že se naše pohledy liší a nepovažujeme platy uvolněným zastupitelům za peníze utracené, ale za peníze investované například pro lepší čerpání externích zdrojů a další otázky včetně například zvýšení kvality života v Karlovarském kraji. Proto opakuji, nesuďte nás podle sestavení krajské vlády, ale podle výsledků,“ reagoval Petr Kulhánek.

Nově zvolená vláda Karlovarského kraje je sestavena ze zastupitelů STAN, Pirátů, Místních, VOK, SNK1 a koalice ODS a KDU-ČSL. To je šest politických uskupení a hnutí, z nichž někteří se skládají ještě z dalších subjektů.

Do devítičlenné Rady Karlovarského kraje (RKK) byli dále zvoleni:

  • 1. Náměstek hejtman Jan Bureš (ODS) zastupování hejtmana, oblast dopravy a silničního hospodářství
  • Náměstek hejtmana Vojtěch Franta (Česká pirátská strana): oblast lázeňství, cestovního ruchu, UNESCO, transformace regionu a příprava pro čerpání FST (Fond pro spravedlivou transformaci), informačních technologií
  • Náměstek hejtmana Dalibor Blažek (Místní HNHRM): oblast správy majetku a investic
  • Člen RKK  Patrik Pizinger (Místní HNHRM): oblast oblast regionálního rozvoje, projektového řízení
  • Člen RKK Jindřich Čermák (Česká pirátská strana): oblast vzdělávání, školství a mládeže, oblast tělovýchovy a sportu
  • Členka RKK Ol‘ga Haláková (KDU-ČSL): oblast kultury a památkové péče
  • Člen RKK Vít Hromádko (SNK1): oblast rozvoje venkova a zemědělství
  • Člen RKK Robert Pisár (STAN, KOA, VPM Cheb, TOP09): oblast sociálních věcí

Jako uvolnění členové Zastupitelstva Karlovarského kraje budou působit:

  • Uvolněný zastupitel Pavel Čekan (Místní HNHRM): předseda Výboru pro regionální rozvoj, gesčně ve spolupráci s radním pro regionální rozvoj
  • Uvolněný zastupitel Karel Jakobec (ODS): oblast životního prostředí
  • Uvolněný zastupitel Josef März (VOK): oblast zdravotnictví, gesčně ve spolupráci s radním pro zdravotnictví

  • Uvolněná zastupitelka Markéta Monsportová (Česká pirátská strana): předsedkyně Výboru pro národnostní menšiny, oblast lázeňství a cestovního ruchu a kreativních průmyslů, gesčně ve spolupráci s radním pro lázeňství a cestovní ruch.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky volby, politika, Karlovarský kraj, zastupitelstvo, hejtman, Petr Kulhánek, vláda, ANO 2011, Petr Kubis, Česká pirátská strana, ODS, Karlovy Vary, zdravotnictví, lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtmanem Karlovarského kraje byl zvolen Petr Kulhánek  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.