Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Karlových Varech začali uklízet následky velké vody

V Karlových Varech začali uklízet následky velké vody, která v lázeňském městě dosáhla vrcholu 23. a 24. prosince. Voda se dostala do několika školních budov, zatopila podchod a zalila i náplavku podél Ohře. Výraznější škody městu ale zřejmě nevznikly a voda už proti svátečním dnům výrazně klesla, řekla mluvčí karlovarského magistrátu Helena Kyselá.

"Postupně probíhá odklízení nánosů bahna, větví a dalších nečistot. Otevřen již byl dočasně uzavřený podchod pod kruhovým objezdem u Solivárny. Ke škodám došlo například na náplavce. Na břehu Ohře v novém volnočasovém areálu Náplavka je ale stále ještě vzedmutá hladina řeky a rozsah poškození bude znám až v příštích dnech. Očekáváme ale, že budou poškozené povrchy cest a dopadové plochy pod herními prvky," popsala Kyselá.

Voda se dostala do tří objektů ZŠ 1. máje ve Dvorech, kde protékala do suterénu. "Nebýt pohotového zásahu ředitele školy a školníka, kteří okamžitě začali odčerpávat vodu a pracovali zde velkou část Štědrého dne, mohly být škody násobně větší. Oni ale rychlým zásahem eliminovali výraznější poškození budov,“ uvedla primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Objevily se i diskuze o tom, proč zůstal dole most v Tuhnicích, který je možné při povodni na hydraulických pilířích zvednout. "Most se musí zvedat s předstihem a zprvu to nevypadalo, že to bude potřeba. Pak ale začala rychle stoupat hladina v řece Teplé a tam se soustředila hlavní pozornost. Na zvednutí tuhnického mostu už nebyl čas. U tuhnického mostu se sice zachytil jeden strom, ale ten monitorovali hasiči a byli připraveni, pokud by se uvolnil, jej zadržet," popsala mluvčí magistrátu.

Kvůli velké vodě, která přišla poměrně náhle, bylo nutné odčerpávat vodu z řady zejména soukromých objektů, například z hotelů Atlantic a Dvořák v lázeňském území, v Počernech, kam přitékala voda z polností nad touto čtvrtí a tvořila se záplavová vlna. Uskutečnila se evakuace lidí ze zahrádkářské kolonie v Doubí, řešily se problémy se zaplavenou komunikací v Plzeňské ulici mezi Doubím a Tuhnicemi, popadanými stromy a podobně. V terénu byly desítky lidí, včetně pracovníků magistrátu a vedení města, doplnila mluvčí magistrátu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS KVK

Štítky ČR, počasí, záplavy, správa, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlových Varech začali uklízet následky velké vody  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.