Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Po policejním PIT manévru se ujíždějící automobil v centru města doslova napíchl na zábradlí

Dramatickým způsobem pomocí ochranného rámu a PIT manévru zastavili policisté v centru Sokolova automobil, který ujížděl policistům ze sousedního Německa a odmítal zastavit při silniční kontrole, směrem do České republiky. Policejní vůz ujíždějící automobil nasměroval přímo do zábradlí. Na to automobil doslova napíchl.

Když vozidlo značky Alfa Romeo nezastavilo německým policistům, následně přejelo na území České republiky, kde na dálnici D6 vyjelo sjezdem směrem na Dolní Rychnov. „Policisté osobní vozidlo pronásledovali a za použití výstražného a zvukového zařízení s nápisem „STOP POLICIE“ se ho snažili zastavit. Řidič vozidla ale na opakované výzvy nereagoval a dále pokračoval v nebezpečné jízdě, při které ohrožoval nejen chodce, ale také ostatní účastníky silničního provozu,“ popsal honičku mluvčí policie Jan Bílek.

V centru města Sokolova prchající řidič nerespektoval světelná zařízení a svou riskantní jízdou projel také kruhový objezd v protisměru. „Jelikož svou nebezpečnou a bezohlednou jízdou opakovaně ohrožoval bezpečnost, rozhodli se policisté využít oprávnění k zastavení vozidla, přičemž vyčkali na vhodný úsek silnice a nepřítomnosti dalších účastníků silničního provozu. Následně využili donucovacího prostředku k násilnému zastavení automobilu a pomocí ochranného rámu ujíždějící vozidlo zastavili. Poté na místě pětatřicetiletého muže zadrželi,“ uvedl mluvčí policie.

Muž se následně podrobil orientační dechové zkoušce a orientačnímu testu na přítomnost omamných a psychotropních látek, které vyšly s negativním výsledkem. Řidič byl obviněn ze spáchání zločinu obecného ohrožení a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Policejní komisař podal státnímu zástupci podnět k vydání návrhu na vzetí obviněného pětatřicetiletého muže do vazby, který jej akceptoval. Na základě rozhodnutí soudu byl tak muž vzat do vazby. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na osm let.

Policie používá rámy k zastavování řidičů už od roku 2020. Jde o speciální kovový rám instalovaný na předním nárazníku vybraných vozidel a takzvaný pit manévr by měl v provozu ovládat jen vyškolený policista. Ne vždy tomu tak ale je a ne vždy je tento manévr využívaný v přiměřených situacích. Při tomto způsobu policisté narazí rámem do zadní části pronásledovaného vozu, který otočí a zastaví. To však vyžaduje zkušenost, přiměřenou rychlost a správné načasování. Manévr se cvičí a jde provést nejen na rovné silnici, ale i v zatáčce.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky PIT manévr, policejní honička, ujížděl před policií, ujížděl od hranice, policejní pronásledování, německá policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po policejním PIT manévru se ujíždějící automobil v centru města doslova napíchl na zábradlí  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.