Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Muž po hádce s partnerkou ubodal psa, soud mu vyměřil rok vězení

Rok odnětí svobody, a to nepodmíněně. Tak zní rozsudek Okresního soudu v Sokolově nad mužem z Kraslic, který na začátku října roku 2019 ubodal rotvajlera. Muž se hájil tím, že šlo o sebeobranu. To však soudní znalci vyvrátili. Státní zástupce se na místě odvolal, podle něj je trest příliš nízký.

Celý incident se odehrál po oslavě v rodinném domě v Kraslicích, kde se měl tehdy třicetiletý Petr H. pohádat se svou o dva roky starší partnerkou. Po slovní rozepři měl pobodat jejich společného psa. Po útoku z místa odešel, aniž by se snažil zvířeti jakkoli pomoci.

„Policejní hlídka po svém příjezdu okamžitě přivolala odchytovou službu, která si zraněného psa převzala a odvezla na ošetření,“ uvedl tehdy k případu policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

Pes utrpěl několik bodných ran

Na místo dorazil Petr Prokeš ze Záchranné a odchytové služby. Okamžitě začal shánět ošetření pro vážně zraněné zvíře, uspěl až v Karlových Varech. Zranění psa však byla velmi vážná a nad ránem rotvajler uhynul.

Jak se partneři hádali, tak se pes nejspíš snažil situaci ukončit s tím, že varovně muže štípnul do nohy. Muž se na to sebral, odešel do kuchyně a vrátil se s nožem v ruce. Psa naháněl po domě a ubodal. V žádném případě se nemohlo jednat o to, že by se bezprostředně bránil napadení, tomu ty zasazené rány vůbec neodpovídaly. Policie zprvu uvedla, že jde o nutnou obranu. Proto jsem sám podal trestní oznámení,“ popsal Prokeš.

A za pravdu mu dali i soudní znalci v oboru kynologie. Podle nich není fyzicky možné, aby člověk mohl se 45 kilo vážícím psem zakousnutým v noze, jen tak dojít do kuchyně pro nůž a zasadit zvířeti rány do slabin.

„V inkriminované době se pes zachoval jako správný rotvajler. Když uviděl, jak obžalovaný fyzicky napadá svoji družku, tak se rozhodl toho slabšího bránit tím, že si stoupl před ženu. Obžalovaný pokračoval v napadání své družky a došlo k tomu, že jej pes kousl do nohy. Se sebeobranou zásadně nesouhlasím, muselo k tomu dojít tak, že obžalovaný psa před sebou honil s nožem v ruce a utíkajícího psa bodal, o čemž svědčí zasazené rány," uvedl kynolog Stanislav Benýšek

„Samosoudce uložil souhrnný trest ve výměře 12 měsíců, což je v jedné čtvrtě zákonné trestní sazby, a to je z našeho pohledu nepřiměřeně mírný trest,“ uvedl státní zástupce Jan Michalica.

Proti rozsudku se odvolal, a tak případ míří před Krajský soud v Plzni.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Záchranná a odchytová služba + Zdeněk Weber

Štítky krimi, soud, Sokolov, týrání zvířat, Kraslice, pes, rotvajler, Okresní soud v Sokolově, Krajský soud v Plzni, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž po hádce s partnerkou ubodal psa, soud mu vyměřil rok vězení  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.