Počasí dnes12 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Testování ve školách by mělo podle hejtmana Karlovarského kraje pokračovat

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN) chce kvůli záchytu pozitivních případů koronaviru ve školách pokračovat v testování. Opatření by se tentokrát mělo týkat pouze těch škol v kraji, kde testy odhalily nákazu. Rozhodnout o tom má v nejbližší době ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s krajskou hygienickou stanicí, řekl Kulhánek ČTK. Případné testování by se mělo týkat především základních škol.

„Krajská hygienická stanice vyhodnotí s ministerstvem zdravotnictví ty tři plošné screeningy testování ve školách a na základě toho bude rozhodnutí hygienické stanice, zdali v některých školách testování bude pokračovat," řekl Kulhánek.

Plošné screeningové testování se ve školách uskutečnilo 1. či 2. září, a dále 6. a 9. září. Na středních školách v kraji odhalily testy tři nakažené koronavirem, více jich bylo na základních školách. Podle údajů ministerstva z minulého týdne zjistily testy v kraji 13,1 pozitivního případu na sto tisíc testů v základních školách. V případě dalšího testování by školám odběrové sady zařídil kraj či by je získaly ze státních hmotných rezerv.

Hygienici nyní trasují všechny kontakty infikovaných ve školách i v rodinách. Podle hejtmana ale zatím žádná škola ani třída v regionu nemá nařízenou karanténu. „Do izolace byli dáni zatím pouze jedinci s tím, že to testování, které probíhalo ve třech vlnách, by mělo odhalit další nákazy," uvedl hejtman.

V nejméně lidnatém kraji v zemi přibývalo v posledním týdnu kolem dvaceti případů denně. Nárůst počtu nových případů souvisí podle hygieniků s testováním v rámci karantén v rodinách, preventivním testováním ve školách a návraty z dovolených. Nejvíce nákaz je nyní na Karlovarsku, kde se za sedm dní nakazilo dvaadevadesát lidí, v přepočtu na sto tisíc obyvatel je to 80,44 nakažených. Aktuálně je to nejvíce mezi všemi okresy v ČR. V nemocnicích leží okolo pěti pacientů s covidem, jejich stav není vážný.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jitka Koudelová

Štítky ČR, správa, koronavirus, školy, očkování, Karlovarský, AUDIO, Karlovarský kraj, Petr Kulhánek, Krajská hygienická stanice, COVID-19, infekční onemocnění, základní škola, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Starostové a nezávislí, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testování ve školách by mělo podle hejtmana Karlovarského kraje pokračovat  |  Koronavirus  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.