Počasí dnes13 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

O budoucnosti ztrátových Alžbětiných lázních rozhodne město Karlovy Vary až na podzim

Rozhodnutí o budoucnosti městských Alžbětiných lázní v Karlových Varech padne nejdříve na podzim. Na jednání zastupitelstva měla svou prezentaci záměru představit společnost Hilton, požádala ale o odklad. Město chce nejprve znát plány případného investora, aby připravilo podmínky pro pronájem nebo prodej historické lázeňské budovy. Alžbětiny lázně jsou dlouhodobě ve ztrátě.

"My jsme chtěli nejdřív, aby nám Hilton představil nějakou svoji koncepci, z které my bychom mohli dál vycházet. Protože pokud by Hilton řekl, že se kapacitně do Alžbětiných lázní nevejde, tak v podstatě padá celý náš záměr. Hotel Hilton, vzhledem k tomu, že jde o památkově chráněnou budovu, to řešil s památkáři. Má pro nás dvě varianty, které chce v červenci představit nejprve vedení města. A my jsme se požádali, aby toto pak následně prezentovali i před zastupiteli," řekla primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Na dotaz opoziční zastupitelky Michaely Tůmové (KOA) primátorka řekla, že město prioritně nabídne Alžbětiny lázně k pronájmu. Vzhledem k tomu, že bude nutná investice asi 1,2 miliardy a společnost Alžbětiny lázně je v kumulované ztrátě téměř 150 milionů korun, ale nepředpokládá, že by do pronájmu nějaký investor šel, míní Pfeffer Ferklová.

Podle výroční zprávy za loňský rok skončily Alžbětiny lázně ve ztrátě 11,9 milionu korun. Bude převedena na účet ztrát z minulých let. Celková kumulovaná ztráta městské společnosti už vyrostla na 148 milionů korun. Město v posledních letech dotuje provoz lázní 20 miliony korun ročně. Další peníze dávalo v posledních letech i na nutné opravy historického objektu z počátku 20. století.

Předsedkyně představenstva Alžbětiných lázní a zastupitelka Hana Žáková (ANO) dnes na zastupitelstvu uvedla, že tržby lázní se téměř vrátily na úroveň roku 2019 před covidovou pandemií, loni byly 25,9 milionu korun. Přesto na pokrytí provozních nákladů zdaleka nestačí.

Zřejmě jedinou možností, jak zachránit Alžbětiny lázně by bylo, pokud by je převzal investor, který by byl schopen k budově přistavit hotel minimálně pro 150 hostů. Předběžně o vstup do Alžbětiných lázní projevil zájem řetězec Hilton a také karlovarský hotel Pupp.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Karlovy Vary

Štítky Alžbětiny lázně, budoucnost lázní, ztrátový provoz, hotel Hilton

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O budoucnosti ztrátových Alžbětiných lázních rozhodne město Karlovy Vary až na podzim  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.