Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Očkovací centrum v Karlovarském kraji začalo očkovat neregistrované děti

Očkovací centrum v Karlovarském kraji začalo v pátek očkovat první děti, které nemají svého pediatra. Dočasné centrum očkování zřídil kraj, který tak reaguje na stále častější odchod dětských lékařů do důchodu. Na první den se přihlásilo šest dětí. Rodiče ale volají každý den, objednávky už jsou i na květen, řekla praktická lékařka pro děti a dorost Jana Vyhlídková. Podle odhadů je v Karlovarském kraji deset až 13 procent dětí, které nejsou registrovány u dětského praktického lékaře. Situace se navíc zhoršuje.

„Centrum vzniklo po diskusi s neonatology karlovarské nemocnice, kteří každý měsíc propouštějí z novorozeneckého oddělení dvě až tři děti, o kterých už ví, že nebudou mít pediatra, nebo ho budou obtížně shánět," řekla Vyhlídková. Nejčastěji mají zájem o očkování rodiče dětí do dvou až tří let.

Nejvíce se nyní objednávají rodiče dětí, jejichž dětský lékař v poslední době ukončil praxi. Jde převážně o menší města jako Kraslice, Žlutice či Luby u Chebu. Přicházejí ale i lidé, kteří dosud lékaře nesehnali, mimo jiné i děti uprchlíků z Ukrajiny. "Máme tu nahlášené i několikaměsíční děti, které pediatr nikdy neviděl, ani nemají žádné očkování," uvedla Vyhlídková.

Pro vakcínu si dnes se svou dvouletou dcerou přišla také Lucie Kohutová z Lubů u Chebu. Pediatr tam nedávno skončil a dosud se za něj nepodařilo najít náhradu. „Přišli jsme se doočkovat, jinak bychom to prošvihly. V nemocnici vám dítě nenaočkují a pediatr, který není váš, tak vám dítě také nenaočkuje," řekla maminka. Očkování bude chtít pro své tři děti, kteří jsou bez lékaře. Nového pediatra se jim dosud nepodařilo zajistit.

Podobné centrum podle hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) nikde v České republice nefunguje. Na úpravu prostor dal kraj 600 tisíc korun. Počet dětí, které nemají svého dětského lékaře, kraj jen odhaduje, přesná čísla zdravotní pojišťovny krajům neposkytují. I tak jde ale o poměrně vysoký podíl, uvedl hejtman. V Karlovarském kraji je nyní asi 40 pediatrů, přičemž jejich průměrný věk přesahuje 60 let. Podle lékařky tak hrozí další odchody lékařů do penze.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, správa, děti, očkování, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Očkovací centrum v Karlovarském kraji začalo očkovat neregistrované děti  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.