Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Karlovarském kraji je 83 nakažených, dnes číslo narostlo o patnáct případů

Postupně se začíná zvyšovat počet testů. Dnes jich bylo provedeno 87. Hejtman kraje Petr Kubis slibuje od pondělí ještě větší počet testů a to ve všech třech okresech. Otevřít by se totiž mohla odběrová místa v Sokolově i Chebu, která jsou připravena.

V Karlovarském kraji je aktuálně 83 nakažených lidí koronavirem. Od pátku tak přibylo 15 nových případů. Údaje ministerstva zdravotnictví zahrnují jak data Krajské hygienické stanice (KHS) Karlovy Vary, tak i nálezy laboratoří, které jsou určeny pro další šetření.

Počet nakažených v Karlovarském kraji stoupá podobně jako v celé České republice. K dnešnímu večeru jich je 83, což je o 15 více než včera. Vzhledem k počtu obyvatel našeho kraje je ale počet nakažených v porovnání se zbytkem republiky vysoký, a to zhruba dvojnásobně. Na druhou stranu počet otestovaných lidí je zase v celorepublikovém průměru podstatně nižší.

Podle hygieniků se ale na testy posílali lidé podle přesných instrukcí ministerstva zdravotnictví, řekla mluvčí Krajské hygienické stanice Karlovy Vary Michaela Zajíčková. Ta připomněla, že 26. února začalo testování na infekčním oddělení v Nemocnici v Karlových Varech, 10. března začaly domácí odběry, nejprve jednou sanitkou a o týden později i druhou. V minulém týdnu pak bylo otevřeno odběrové místo v Karlových Varech.

Podle krajského radního pro zdravotnictví Jana Bureše je však kraj připraven prakticky na povel spustit testování i v Chebu a Sokolově. "Nyní už máme i dost testovacích sad, aktuálně asi 1700. Takže může začít intenzivnější testování. Praktickým lékařům jsme i při posledním závozu ochranných pomůcek dali leták s přesnými instrukcemi jak postupovat," řekl Jan Bureš.

I hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis si myslí, že byl problém v nedostatku testovacích sad. "Kapacita odběrového místa Karlovy Vary a dvou sanit je nyní 160 až 170 testovaných denně. Plus v nemocnici dokáží udělat třeba dalších deset testů sami. A my jsme připraveni otevřít další místa," řekl hejtman, který věří, že se od pondělí počet testů výrazně zvýší.

Mezi nakaženými v Karlovarském kraji je nejvíce případů na Chebsku. „V karanténě aktuálně pobývá deset osob,“ dodala Michaela Zajíčková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZZSKK

Štítky ČR, zdraví, nemocnice, koronavirus, Karlovarský kraj, testy, Karlovy Vary, Petr Kubis, Cheb, Sokolov, Krajská hygienická stanice, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Jan Bureš, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji je 83 nakažených, dnes číslo narostlo o patnáct případů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.