Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Karlovarský kraj přispěje obcím na nákladné lékařské přístroje

Karlovarský kraj chce podpořit menší města, kterým přispěje na nákladné lékařské přístroje. Specializovaným lékařským ambulancím často chybí přístrojová technika, jako je rentgen nebo ultrazvuk. Kraj do konce letošního roku vyčlenil na dotace milion korun, řekl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Vnímáme potřebu z území kraje zlepšit kvalitu lékařské techniky ve specializovaných ambulancích, proto jsme vytvořili nový krajský dotační program. Může si žádat kterákoli obec z Karlovarského kraje, vyjma třech sídelních měst Karlovy Vary, Sokolov a Cheb. Ti by měli být dostatečně silní, aby si pomohli sami," řekl hejtman. Zatímco nemocnice v okresních městech mohou na pořízení přístrojů čerpat dotace z evropských či jiných zdrojů, ambulantní specialisté většinou tyto možnosti nemají.

Cena přístroje musí být minimálně půl milionu korun. Dotace je určena především na přístroje pro specializované ordinace v oboru kardiologie, neurologie, radiologie, urologie a další. Ordinační doba specialisty, který bude nový přístroj využívat, musí být minimálně tři dny v týdnu v rozsahu nejméně 12 hodin týdně. Žádat mohou města a obce do 20 tisíc obyvatel. Před časem například shánělo peníze na nákup nového rentgenu město Nejdek.

Karlovarský kraj již přispívá na vybavení a obnovu ordinací praktických lékařů, podporuje specializační vzdělávání absolventů lékařských fakult, vyplácí stipendia budoucím lékařům i náborové příspěvky zdravotníkům, kteří nastupují do nemocnic. V regionu chybějí hlavně praktičtí lékaři, zubaři i ambulantní specialisté, navíc velká část zdravotníků je již v důchodovém věku. Cílem je zlepšit a zpřístupnit primární péči v kraji.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Prostějov

Štítky Nemocnice, Kraj, Karlovarský, dotace, Karlovarský kraj, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Karlovy Vary, Cheb, Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj přispěje obcím na nákladné lékařské přístroje  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.