Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Už když se František narodil, měl žlučové kameny. Potýká se však i s řadou vážnějších zdravotních problémů

Příchod malého Františka na svět nebyl jednoduchý. Narodil se předčasně ve 33. týdnu těhotenství a hned po narození mu byla diagnostikována atrezie jícnu a žlučové kameny. Dnes už tříletý chlapec žije se čtyřčlennou rodinou na Plzeňsku.

„Důvod, proč jsem obě děti porodila předčasně, neznáme. Starší dcera Anička vše skvěle dohnala, František se však od narození potýká s mnoha zdravotními problémy,“ začíná své vyprávění paní Markéta. Kvůli hydrocefalu (nadměrné hromadění mozkomíšního moku v komorách mozkových) mu byl voperován takzvaný VP shunt, který nadbytečnou tekutinu odvádí do dutiny břišní. Atrézie (vrozené zúžení) jícnu se po operaci a poslední kontrole zdá být už v pořádku.

Minulý rok však začal mít František problémy s dýcháním a byl mu zjištěn, kromě těžké tracheomalacie (zkolabování průdušnice), také útlak průdušnice aortální cévou. „Z toho důvodu podstoupil náročnou hrudní operaci. Po ní ale bohužel nastaly komplikace s odpojením od ventilátoru, kdy to Fanda nemohl udýchat, což nakonec vedlo k zavedení tracheostomie - otevření přístupu do průdušnice skrz krk. Následně mu bylo zjištěno ochrnutí levé a částečně i pravé hlasivky,“ popisuje Františkova maminka, která se o něj a Aničku stará se svým manželem Vratislavem.

Jak vypadá jejich běžný den? Paní Markéta vše shrnuje: „Ráno vypravím Aničku do školy a pak začíná kolotoč kolem Františka. Jako první se musím postarat o tracheostomii, kterou musím odsát a ošetřit. Jednou týdně pak musíme kanyly vyměnit. Následuje podávání léků včetně kortikoidů a léků na žlučové kameny, které má Fanda od narození. Aby se maximálně pohybově a mentálně rozvíjel, snažíme se mu dopřát co největší pohyb venku.“

Díky skvělé péči rodičů dělá František pokroky. „Aktuálně máme obrovskou radost, že začal konečně skládat jednoduché věty. Péči ovšem musíme věnovat také Aničce, která veškeré starosti a komplikace s Fandou nese moc špatně,“ dodává paní Markéta.

Z důvodu vážného onemocnění Františka se nemůže paní Markéta vrátit do svého zaměstnání a ani prognózy jeho léčby prozatím nenasvědčují tomu, že by se tak v brzké době mohlo stát. O finanční zajištění rodiny se tedy stará pan Vratislav, který je automechanikem. „František byl po narození střídavě hospitalizován v Praze a Plzni. V době komplikací byl v pražské Fakultní nemocnici Motol, kam jsem za ním dojížděla alespoň obden. Jen náklady na pohonné hmoty a parkovné byly obrovské. Doteď nechápu, jak jsme to finančně zvládli,“ vzpomíná maminka s tím, že jim velmi pomáhala rodina.

Zhruba před rokem jim byla doporučena nadace Dobrý anděl, která finančně podporuje rodiny, v nichž se dítě či rodič potýká s vážným onemocněním. „Ani nevíte, jak jsme Dobrým andělům za jejich pravidelné měsíční příspěvky vděční. Stále jezdíme na vyšetření a hospitalizace, což je pro nás velmi nákladné. Navíc vše starší dcera snáší moc špatně. Z příspěvků se proto snažíme našetřit i na společné aktivity, které nám aspoň trochu pomáhají budovat jejich sourozenecký vztah,“ dodává paní Markéta.

Za 10 let své činnosti podpořila nadace Dobrý anděl více než 10 tisíc rodin s dětmi, kde se rodič nebo dítě potýká s vážným onemocněním. Pokud byste se chtěli stát Dobrými anděly i vy, je to jednoduché. Stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz, zvolit libovolnou výši příspěvku a začít přispívat. Nadace vaše příspěvky rodinám odevzdá do posledního haléře a vy se díky svému Andělskému účtu můžete každý měsíc podívat, které konkrétní rodině jste pomohli.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dobrý anděl

Štítky Dobrý anděl, hydrocefalus, atrezie jícnu, žlučové kameny, pomoc, zdravotní problémy, rodina, Plzeňský kraj, nemoc, Fakultní nemocnice v Motole, Praha, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Už když se František narodil, měl žlučové kameny. Potýká se však i s řadou vážnějších zdravotních problémů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.