Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Velkém rybníku u Hroznětína hygienici vyhlásili zákaz koupání

Hygienici vyhlásili zákaz koupání na Velkém rybníku u Hroznětína na Karlovarsku. Důvodem je masivní výskyt sinic a nízká průhlednost vody. Voda se zhoršila i na Rolavě v Karlových Varech, kde aktuálně platí třetí z pěti stupňů kvality vody. Kvalita vody se zhoršila i na přehradách u Chebu, vyplývá to z aktuálních údajů Krajské hygienické stanice Karlovy Vary.

Na Velkém rybníku byla nevhodná voda ke koupání už od poloviny června. Nyní ale odběry zjistily vysokou koncentraci sinic a vodního květu a přistoupili k vyhlášení zákazu koupání. Takto znečištěná voda by podle nich mohla lidem způsobit i vážné zdravotní potíže. Voda ve Velké rybníku je riziková každoročně, vloni byl zákaz koupání vyhlášen na konci července. Letos se tedy kvalita vody zhoršila ještě rychleji.

„Sinice obsahují látky škodlivé lidskému zdraví (alergeny, toxiny). Riziko onemocnění se zvyšuje s délkou pobytu ve vodě či opakovaným koupáním - přechází od lehké akutní otravy projevující se střevními a žaludečními potížemi, bolestmi hlavy, může vést až k vážnějším jaterním problémům. Při náhodném polknutí vodního květu může dojít i k vážnému poškození zdraví,“ varují hygienici ve zdůvodnění zákazu koupání.

Vodní květ a sinice jsou už pozorovatelné i na karlovarské Rolavě, a to ve všech třech sledovaných místech, na pláži, na brouzdališti i u mola.

Zhoršenou kvalitu vody má i přehrada Skalka u Chebu. Platí tam třetí z pěti stupňů kvality vody. Na Jesenici má voda u Rybářské bašta zatím jen mírně zhoršenou kvalitu. Na třetím stupni je voda u kempu Václav na jesenické přehradě.

Předchozí měření zjistila zatím kvalitní vodu v nádrži Tatrovice na Sokolovsku, na Bílé vodě u Chodova nebo v habartovském Bodenu. Bez závad je voda i na Michalu u Sokolova nebo na koupališti Lido u Mariánských Lázní.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, koupaliště, Karlovarský, rybník, voda, koupání, zákaz, Velký rybník, Hroznětín, Karlovy Vary, přehrada, Cheb, Rolava, Krajská hygienická stanice, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Velkém rybníku u Hroznětína hygienici vyhlásili zákaz koupání  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.