Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dárci krve jsou stále potřeba, ročně jich přibude v registru kolem 30 tisíc

Bezpečná krev pro všechny: Darujte krev, ať svět dále bije. Tak zní letošní motto Světového dne dárců krve. Podle organizátorů regionální kampaně, která si klade za cíl přivést více dárců z Karlovarského kraje na transfuzní stanice, panuje mezi lidmi mylná představa, že je krve dostatek. Přesto se často setkáváme s výzvami samotných nemocnic, které dárce vítají s otevřenou náručí. V současné době je v Česku zhruba 260 tisíc registrovaných dárců krve, ročně přibude asi 30 tisíc nových, vyplývá to z údajů Českého červeného kříže (ČČK).

Krevní transfuze je potřebná při těžkých úrazech, léčby otrav nebo u řady operací. Celoživotně jsou na ně odkázáni lidé s umělou ledvinou nebo pacienti se zhoubnými nemocemi krve. Léky vyrobené z krve pomáhají lidem s poruchou srážlivosti, obranyschopnosti nebo těm, kteří utrpěli popáleniny.

Právě dnes si připomínáme nejen den narozenin držitele Nobelovy ceny a objevitele Rh faktoru K. Landsteinera, ale od roku 2005 připadá na 14. června i oslava bezejmenných hrdinů. Tedy těch, co chodí darovat krev. Podle statistik pomůže darovaná krev zachránit každých 15 minut tři lidské životy.

„V České republice je v nemocničních transfuzních zařízeních registrováno téměř 260 tisíc pravidelných dárců krve a ročně přibude asi 30 tisíc nových dárců. Celkový počet dárců krve by měl dle doporučení odborníků činit alespoň 300 tisíc a počet prvodárců by měl činit cca 35 tisíc ročně, aby se pokryl přirozený úbytek a posílil se celkový počet dárců,“ připomíná prezident ČČK Marek Jukl.

Zároveň dodává, že současný počet dárců je ještě dostatečný, chybí však rezervy pro případ mimořádného výdeje. Zvýšit povědomí o dárcovství se snaží i kampaň Daruj krev, zachraň život. Veřejnost si totiž často myslí, že je krve dostatek nebo, že odběr je nepříjemný.

V návaznosti na obavy lidí přijít darovat krev jsme ve spolupráci s West Bohemia TV a Karlovarskou krajskou nemocnici vytvořili ukázku, jak celý odběr od příchodu po odchod z transfuzní stanice probíhá. Video upravujeme a brzy jej lidé uvidí na našich sociálních sících i na stránkách nemocnice,“ uvedl organizátor projektu Jan Hamar.

V průměru dostane každý občan za svůj život 4x krevní transfuzi a 12x preparát vyrobený z krve

V ČR v posledních letech nestačí počet nových dárců krve vyrovnat jejich úbytek daný věkem či nemocemi 

Projekt vznikl v loňském roce a sklidil úspěch. Mimo jiné pořádali organizátoři takzvané Dny dárců, které se konaly v Chebu, Sokolově či v Karlových Varech. Tyto akce budou pokračovat také letos.

„Budeme například 22. srpna na sportovní akci Valdštejnova desítka, kde budeme zájemcům zdarma měřit tlak a určovat krevní skupiny. Vedle toho se také budou moci zapsat do národního registru dárců kostní dřeně. Potkat nás lidé budou moci také 3. září na Dni otevřených dveří Karlovarského kraje a v neposlední řadě také na akci Barometr zdraví v Karlových Varech. Opět zde budou akce pro veřejnost jako je měření tlaku, cukru a přítomná bude také například nutriční specialistka,“ zve Hamar.

Zároveň dodává, že by rádi kampaň rozšířili i do dalších regionů, například hned do sousedního Plzeňského kraje. Stát se dárcem není složité, stačí chtít pomoci. Podrobněji se o dárcovství můžete dočíst na webových stránkách Českého červeného kříže.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com/Michelle Gordon | Zdroj Český červený kříž

Štítky krev, dárcovství, transfuze, zdraví, Český červený kříž, dárce krve, Česko, Karlovarský kraj, Karlovy Vary, Karlovarská krajská nemocnice, Nobelova cena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dárci krve jsou stále potřeba, ročně jich přibude v registru kolem 30 tisíc  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.