Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Svaz lázní se připojil k žalobě kvůli diskriminaci samoplátců

Svaz léčebných lázní ČR se dnes připojil k žalobě proti diskriminaci samoplátců, kteří kvůli vládním nařízením nemohou čerpat stejnou péči jako pacienti vyslaní do lázní zdravotními pojišťovnami. Ani drobné uvolnění podmínek, kdyby by do lázní mohli přijíždět samoplátci po očkování, problém výrazně neřeší, a lázně tak zůstávají v minimálním provozu. Přitom už loňský rok zaznamenaly kvůli koronaviru a opatřením proti jeho šíření velmi citelný propad návštěvnosti, řekl prezident Svazu léčebných lázní Eduard Bláha.

"Podmínky pro samoplátce jsou diskriminační. Pokud se má přistupovat jinak k tomu, kdo si to platí sám, a k tomu, kdo přijede na pojišťovnu, i když mají stejný zdravotní problém, tak je to problém. Před nějakou dobou se obrátili na Nejvyšší správní soud lidé s Bechtěrevovou chorobou a my jsme se k tomu dnes jako Svaz léčebných lázní připojili," řekl Eduard Bláha.

Podle lázní zřejmě převládl epidemický pohled na věc. "Máme pocit, že převládá zájem nikoho nenakazit, ale paradoxně se soustředí jen na ty, kteří nedosáhnou na úhradu z pojištění. Dnes jsou lázně, které mají v budově i odborný léčebný ústav, což je v podstatě rehabilitační klinika, a ty mohou léčit i samoplátce. A když v takovém případě mají registrovaný tento typ péče a nemohou dát pacienta do lázní, tak ho dají na toto oddělení," uvedl dále prezident.

Podmínku očkování dnes nemůže splnit většina pacientů pod 55 let, pokud je na očkování nepošle jejich praktický lékař. I proto lázně zatím nečekají od drobného uvolnění podmínek výrazný příliv pacientů. Ve většině lázeňských míst jsou v provozu jeden či dva lázeňské domy a ostatní na své hosty stále čekají. A i v lázních, které nabízely už od přelomu roku postcovidové lázeňské programy, začínají nyní pacienti docházet. Kvůli tříměsíčnímu limitu pro nástup do lázní po prodělání covidu-19 by už do lázní mohli jezdit pacienti, kteří prodělali covid-19 na konci hlavní jarní vlny. Proto chtějí lázně prosadit, aby postcovidové programy mohly být nabízeny až do 12 měsíců pro prodělaném onemocnění. Řada zdravotních problémů se totiž projevuje i dlouho po uzdravení ze samotné nákazy. Nejsou přitom postižené jen plíce, ale i osrdečník, klouby i jiné orgány.

Předběžný odhad návštěvnosti lázeňských zařízení v Česku za loňský rok, který zpracoval Svaz léčebných lázní, ukazuje, že cizinci zmizeli téměř úplně. "Trochu jezdili v létě, ale celkově to bylo asi o 70 procent méně. U pojištěnců to bylo asi o 20 až 30 procent méně. Samoplátců také ubylo, i když měli extrémně silné léto. Ale ten celkový propad byl okolo 30 procent,"  doplnil Bláha.

Svaz lázní stále ještě bojuje za to, aby se takzvaný postcovidový syndrom stal samostatnou diagnózou, která by byla možná v lázních léčit. Zatím do lázní mohou pacienti po těžkém zápalu plic. Zápal plic ale prodělal téměř každý pacient s vážnějším průběhem covidu-19. Navíc kromě plic onemocnění poškozuje i další orgány v těle. Tato jednání podle Bláhy pokračují a mají šanci na úspěch.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, lázně, koronavirus, soud, pacient, Eduard Bláha, COVID-19, Svaz léčebných lázní České republiky, Česko, Nejvyšší správní soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svaz lázní se připojil k žalobě kvůli diskriminaci samoplátců  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.