Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lázně žádají vládu o pomoc s obnovou lázeňské péče

Sdružení lázeňských míst ČR a Svaz léčebných lázní ČR požádaly vládu o pomoc se stabilizací lázní, které výrazně zasáhla opatření proti šíření koronaviru. Navrhují urychleně umožnit lázním starat se i o pacienty po covidu-19 a začlenění lázní do Národního plánu obnovy. Dopis již zaslali vládě, sdělila tajemníce Sdružení lázeňských míst České republiky Jitka Ettler Štěpánková. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) uvedla, že vyjádřila podporu pro začlenění lázeňství do Národního plánu obnovy a podporuje pobyty samoplátců v českých lázních.

Lázeňská města i provozovatelé lázní uvádějí, že se střídají období, kdy zařízení mohou poskytovat lázeňskou léčbu a kdy jsou zavřená či omezená a dopadají na ně vládní opatření. Navrhují kroky, které by lázním v současné situaci pomohly.

"Za velkou příležitost považujeme připravovaný program Národní plán obnovy.  Pokud byste do něj zařadili i komponentu léčebného lázeňství, bylo by možné realizovat opatření, kterými by se české lázeňství posunulo kupředu. Například i v rámci preventivních programů by mohlo pomáhat posilovat zdraví občanů, zlepšovat kvalitu života s dopadem na HDP a konkurenceschopnost ČR," uvádí se v prohlášení.

Lázně apelují na zařazení léčby postcovidového syndromu na indikační seznam diagnóz hrazených z veřejného zdravotního pojištění. Také žádají co nejrychlejší uvolnění lázeňské rebilitační péče a to i pro samollátce, pro které je například léčba postcovidových komplikací dostupná právě v rámci samopláteckých léčebných programů, což by pomohlo lázním vrátit se postupně do plného provozu, uvádí dopis.

"Pro lázně připravujeme novou výzvu v rámci podpory Covid lázně, ze které budou hrazeny slevy na lázeňské pobyty, které se uskuteční do konce letošního roku. Na tuto podporu máme pro letošek připraveno 840 milionů korun. Ihned poté, kdy ministerstvo zdravotnictví uvolní opatření, program se znovu rozběhne," uvedla Klára Dostálová.

Ministerstvo pro místní rozvoj se podle ní snaží lázním pomáhat i prostřednictvím marketingových aktivit agentury CzechTourism, která české lázně propaguje na zahraničních trzích.

Lázně přivítaly návrh ministerstva pro místní rozvoj a ministerstva zdravotnictví, aby záchranáři a zdravotníci mohli využít vouchery do lázní. "Léčebné prostředí lázní a takzvaná terapeutická krajina je jistě vhodným nástrojem pro návrat psychické pohody a regeneraci těla. Lázeňské společnosti v našich lázeňských městech jsou připraveny i prostřednictvím Svazu léčebných lázní vytvořit speciální programy, které budou odpovídat specifickým požadavkům této klientely," uvádí se dále v dopise vládě.

Sdružení lázeňských míst je dobrovolnou organizací lázeňských měst a obcí ČR a má 34 členů. Svaz léčebných lázní České republiky sdružuje 44 členů, z toho 42 léčebných lázní, které tvoří více než dvě třetiny všech lázeňských lůžek v zemi, a které představují 95 procent veškeré lázeňské léčby hrazené veřejného zdravtního pojištění.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, lázně, správa, vláda, Česko, COVID-19, Klára Dostálová, ANO 2011, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, CzechTourism, Svaz léčebných lázní České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lázně žádají vládu o pomoc s obnovou lázeňské péče  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.