Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Počty nakažených covid-19 dále klesají, hejtman očekává příliv pacientů z jiných krajů

Ještě před několika týdny byl Karlovarský kraj a konkrétně jeho okresy Cheb a Sokolov nejvíce zasaženy pandemií covid-19. Situace se ale v uplynulých dnech velmi výrazně zlepšila a zejména Chebsko patří mezi okresy s nejnižším počtem nemocných lidí. Situace je klidnější i v nemocnicích.

„Aktuálně evidujeme 4 287 nakažených osob v celém kraji. Nejvíce je to v okrese Karlovy Vary 1978 nemocných, dále v okrese Sokolov 1466 případů a na Chebsku 843 nakažených,“ uvádí Michaela Zajíčková, mluvčí krajské hygieny.

Smutným faktem je, že se každým týdnem zvyšuje počet zemřelých v souvislosti s nemocí covid-19. V uplynulém týdnu v našem kraji zemřelo 111 lidí, což je patrně nejvíce od začátku pandemie. „Celkem již evidujeme 812 osob, které v souvislosti s koronavirem zemřeli. V okrese Karlovy Vary to je 260 zemřelých, na Sokolovsku 207 a na Chebsku 345 mrtvých,“ dodala mluvčí hygieny.

V kraji bylo od začátku pandemie provedeno 130 494 testů, ze kterých bylo 41 972 pozitivních. Z nemoci covid-19 se vyléčilo celkem 36 873 lidí.

Zlepšující situaci avizoval i hejtman Petr Kulhánek (STAN). Ten tvrdil, že čísla ve sledovaných sedmidenních cyklech začínají klesat a tento trend pokračuje i nadále. „Jsem rád, že se situace lepší a podařilo se nám stabilizovat i situaci v našich nemocnicích. Tam už máme i více volných lůžek, která ale pravděpodobně obsadí pacienti z jiných krajů, kam aktuální vlna samozřejmě postupuje,“ uvedl Petr Kulhánek s tím, že kraj je samozřejmě připraven pomoci pacientům z jiných částí České republiky úplně stejně, jako jinde před časem pomáhali lidem z našeho kraje.

Vzhledem ke zlepšující se situaci a také úspěšnému náboru sester a lékařů z ambulancí, mohli částečně některá zařízení opustiti vojáci Armády ČR, kteří sem byli vysláni na pomoc. „Tyto posily jsou samozřejmě směřovány do míst, kde pandemie nyní vrcholí. Nám se je částečně podařilo nahradit a určitě jim všem patří obrovský dík,“ dodal hejtman.

Otvírají se další očkovací centra

V kraji se stejně jako v celé České republice v minulých dnech rozběhlo plošné testování a pokračuje samozřejmě i očkování proti nemoci covid-19. Dnes budou otevřena další dvě velkokapacitní centra.

„Jedno z nich bude sídlit v Klášterním kostele sv. Antonína Paduánského v Sokolově. Druhé najdou lidé v Kulturním centru Svoboda v Chebu. Zároveň s tím se uzavře očkovací místo v Nemocnici Sokolov a v Nemocnici Cheb. Všichni zaregistrovaní občané, kteří si rezervovali termín a čas prostřednictvím centrálního rezervačního systému, dostanou sms zprávu s upozorněním o přesunu očkování,“ sdělila Jana Pavlíková, mluvčí krajského úřadu.

V provozu budou nová očkovací centra shodně od pondělí do pátku od 14 do 18 hodin. Obě místa jsou tak otvírána dle krajské strategie, která od počátku plánovala otevřít velkokapacitní centrum v každém okresním městě. „Pevně doufáme, že dodávky vakcín budou takové, aby očkovací centra mohla fungovat na plné obrátky, každé z nich má kapacitu asi 400 lidí denně. Očkovací centrum v KV Areně stihlo za první 10 dní svého provozu vyočkovat 5 458 dávek vakcín. A vzhledem k tomu, že máme od státu na duben avizované vyšší počty dodávek, určitě se bude naplno očkovat i v Sokolově a v Chebu,“ dodal hejtman s tím, že na hledání a zajištění vhodných míst pro očkovací centra se podílelo vedení obou měst.

Velký dík pak Petr Kulhánek směřoval i zástupcům Hasičského záchranného sboru za přípravu prostor a zdravotníkům a dobrovolníkům za to, že zabezpečí provoz v obou centrech.

Od 22. března se kraj chystá otevřít další očkovací místa a to tentokrát v Chodově a v Aši.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, nákaza, Karlovarský kraj, očkování, COVID-19, pacient, pandemie, Cheb, Sokolov, okres Cheb, Petr Kulhánek, Karlovy Vary, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počty nakažených covid-19 dále klesají, hejtman očekává příliv pacientů z jiných krajů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.