Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Chronicky nemocné pacienty mladší 70 let mohou očkovat praktici, registraci zajistí lékař

V Karlovarském kraji se postupně do očkování proti nemoci covid-19 začnou zapojovat praktičtí lékaři. Ti budou smět naočkovat i pacienty mladší 70 let a to po individuálním vyhodnocení jejich zdravotního stavu.

„V očkovacích místech Karlovarského kraje se nyní očkují skupiny občanů v souladu se státní očkovací strategií registrované v centrálním rezervačním systému. Jedná se o seniory starší 80 let, starší 70 let, pedagogy a ty zdravotníky, kteří ještě nebyli očkováni,“ říká Jana Pavlíková, mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje.

Správný postup, jste- li osoba mladší 70 let se závažným chronickým onemocněním:

1) Kontaktujte svého praktického lékaře

2) Uvedený lékař vás po posouzení závažnosti zdravotního stavu sám zaregistruje do centrálního rezervačního systému k očkování (pokud už je sám v systému zaveden a přihlásil se jako lékař zapojený do očkování)

3) Následně vám lékař sdělí termín a čas očkování

V souvislosti se zapojováním praktických lékařů do procesu očkování, lze očkovat i občany mladší 70 let, kteří trpí závažnými chronickými nemocemi. „Tím se právě budou zabývat praktičtí lékaři, kteří musí individuálně posoudit vážnost zdravotního stavu konkrétního pacienta, přímo jej registrovat a pozvat na očkování. Karlovarský kraj samozřejmě se zařazením takových pacientů do očkování počítá a vakcíny pro ně jsou připraveny, právě u praktických lékařů,“ pokračuje mluvčí a upozorňuje, že v současnosti nemohou být lidé mladší 70 let s chronickým onemocněním registrováni za pomoci krajské asistenční linky.

Očkování lze provést pouze po dohodě s praktickým lékařem, který vše potřebné včetně registrace do centrálního rezervačního systému zajistí sám.

„V případě, že by stát ve své očkovací strategii provedl změnu a tuto skupinu občanů zahrnul do centrálního rezervačního systému, obratem na to Karlovarský kraj zareaguje, a pak bude možné tyto obyvatele registrovat k očkování v libovolných očkovacích místech v regionu,“ dodala Jana Pavlíková s tím, že praktičtí lékaři získají vakcíny proti covid-19 v nejbližších dnech. Bude jim totiž postupně rozvezena část dodávky, kterou Karlovarský kraj získal z Německa.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KKN

Štítky očkování, registrace, covid-19, praktičtí lékaři, rezervace, vakcína, Karlovarský kraj, pacient, praktický lékař, Jana Pavlíková, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chronicky nemocné pacienty mladší 70 let mohou očkovat praktici, registraci zajistí lékař  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.