Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hranice prolomena, české covidové pacienty bude možné transportovat do Německa

Zejména vedení Karlovarského kraje přivítalo informaci z ministerstva zdravotnictví, které oficiálně požádá Německo o pomoc s péčí o pacienty nakažené koronavirem. S volnými kapacitami v Německu bude nově počítat Národní dispečink intenzivní péče.

„Pan ministr má ode mě žádost, aby česká vláda formálně o tu pomoc požádala, jelikož je to nezbytná podmínka německé strany, aby začaly faktické převozy těchto pacientů," uvedl dnes na tiskové konferenci náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý.

Dále doplnil, že Německo momentálně nabízí devět volných lůžek. „Mohu ukázat korespondenci od německé strany," řekl. Přesto se objevují mnohé zprávy, kde němečtí představitelé tvrdí, že žádné limity pro počty pacientů nikdo nenastavil.

„Nemám pro to vysvětlení," reagoval Černý.

Kapacitu devíti volných lůžek potvrdil i hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN), který ale uvedl, že se jedná o aktuální počet v Sasku. „O počtu volných lůžek v Bavorsku zatím nemáme informace a čekáme na tyto počty,“ sdělil hejtman.

Vedení Karlovarského kraje, který již řadu týdnů patří k nejvíce zasaženým regionům koronavirovou pandemií v celé České republice se o prolomení hranic snaží dlouhodobě. O využití nabízené pomoci z Německa žádalo vedení kraje, starostové obcí z příhraničí, odborníci i laická veřejnost.

„Máme vše zajištěno. Transporty do Německa a následně i zpět do České republiky bude zajišťovat česká strana. Máme dopravce, kteří mají všechna potřebná povolení a pojištění k těmto transportům, takže v tom žádný problém nevidím. Menší háček je v požadavku německé strany, aby jim byla zaslána zdravotní dokumentace převáženého pacienta v němčině, ale to už máme také vyřešené a překlady zajistí kraj,“ doplnil hejtman Karlovarského kraje.

Aktuální situace je v Karlovarském kraji nadále vážná, ale stabilizovaná. Poslední velký transport se odehrál v minulém týdnu, kdy byli pacienti převáženi velkokapacitním autobusem do nemocnice v Humpolci. „V posledních dnech se nám daří situaci kontrolovat, a pokud žádáme o převozy mimo region, tak jsou to jednotky případů. Měli jsme dokonce už i den, kdy jsme netransportovali žádného pacienta,“ doplňuje hejtman Petr Kulhánek.

Kdy ale bude převezen první pacient za hranice České republiky, neřekl. „Důležité je, že byla aktivována ta dohoda a je tady ta možnost,“ dodal hejtman.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZZS KHK

Štítky vláda, převozy do SRN, covid-19, Cheb, Karlovarský kraj, Německo, pacient, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Vladimír Černý, Petr Kulhánek, Česko, Vláda ČR, Starostové a nezávislí, Sasko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hranice prolomena, české covidové pacienty bude možné transportovat do Německa  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.