Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Situace v krajských nemocnicích je neměnná, slíbení lékaři zatím nepřišli

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) slíbil v minulém týdnu posílit chebskou nemocnici o tři internisty. Ti ale zatím do nemocnice nepřišli a nikdo neví, kdy se tak stane. Podle Josefa Märze (VOK) začaly alespoň fungovat transporty pacientů, kteří jsou každý den převáženi do nemocnic mimo region.

„Máme slíbeno, že otázka příchodu lékařů bude vyřešena tento týden. Jsou v podstatě dvě cesty.  Buď do Chebu poslat lékaře z některé jiné nemocnice v republice, která není na hraně své kapacity, nebo využít možností armády“ vysvětlil Josef März.

Podle jeho dalších informací je aktuální situace ve všech nemocnicích Karlovarského kraje de facto neměnná. Všechny jsou plně vytížené a každý den probíhají transporty pacientů mimo regiony. „Snažíme se vyčlenit ještě další lůžka pro covidové pacienty. V Sokolově se nám podařilo vymyslet dvanáct lůžek z rehabilitace a dalších pět lůžek jsme získali v Nemocnici Mariánské Lázně. Každý den ale domlouváme řadu transportů nemocných lidí. Včera jich bylo minimálně deset, dne to bude podobné," doplnil uvolněný krajský zastupitel.

Důležité ale je, že slíbené transporty zatím fungují a národní dispečink intenzivní péče požadavky z Karlovarského kraje řeší. „Zatím vše opravdu funguje dobře, za což děkujeme. Na druhou stranu ale vidíme, že transporty začínají využívat i jiné regiony, kde se situace zhoršuje a tak je otázkou, jak to bude s transporty do budoucna,“ dodal Josef März.

Vážná situace není totiž jen v Chebské nemocnici, ale také v Sokolově, kde během dnešního dne očekávali transport 15 pacientů. „Problémem ale je, že počet pacientů, které přijímáme, je výrazně vyšší, než počet těch, které přesouváme a převážíme jinam,“ vysvětlila mluvčí sokolovské nemocnice Markéta Singerová a dodala, že například včera v Sokolově přijali jednadvacet lidí, ale pouze patnáct jich převezli jinam. Pozitivní je návrat zdravotníků, jejichž nemocnost s očkováním výrazně klesá.

Podle hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka (STAN) probíhají transporty pacientů jak letecky tak po zemi. Vedle nedostatku lůžkových kapacit řeší vedení kraje i nedostatek personálu, kde vedle zmíněných lékařů chybí tak zdravotní sestry. „Námi vyhlášená pracovní povinnost příliš nezafungovala a jsme z toho zklamáni. Oslovili jsme necelou stovku zdravotních sester a myslím, že se nedostaneme ani na dvacet procent těch, které nastoupí,“ uvedl hejtman s tím, že oslovené sestry do zdravotnických zařízení nenastupují z důvodu aktuálního zdravotního stavu, karantény nebo proto, že již pracují v jiném zařízení. „Upřímně jsme od tohoto kroku čekali více,“ dodal hejtman s tím, že očekávat se nadá ani další zájem dobrovolníků, neboť ti, co měli zájem pomoci, se již přihlásili a pomáhají.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com

Štítky nemocnice, transporty, Cheb, Sokolov, Karlovarský kraj, covid-19, lékař, pacient, Josef März, Jan Blatný, ANO 2011, Nemocnice Mariánské Lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Situace v krajských nemocnicích je neměnná, slíbení lékaři zatím nepřišli  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.