Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Letecké transporty pacientů z Karlovarského kraje budou pokračovat

Přetíženým nemocnicím v Karlovarském kraji pomohou další převozy pacientů vyžadujících zejména intenzivní péči do jiných krajů republiky. Armáda České republiky vyčlení kompletní posádku, která bude mezinemocniční transporty zajišťovat.

„Ministerstvo zdravotnictví a Armáda ČR vyšly vstříc žádosti krajské koordinátorky intenzivní péče Dagmar Uhlíkové o zajištění leteckého transportu pacientů s COVID-19, kteří potřebují intenzivní péči, do jiných krajů. Uleví se tak přetíženým nemocnicím v Karlovarském kraji, jež nemají lůžka intenzivní péče ani potřebný personál,“ uvedla mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková.

Armáda vyčlení další kompletní  posádku pro mezinemocniční transporty pacientů z nemocnic Karlovarského a Plzeňského kraje. Nařízení má zatím platnost do 9. února 2021.

„Vážíme si vstřícného kroku ze strany ministerstva zdravotnictví a armády, už v minulých dnech se prokázalo, že rychlý letecký transport umožní poskytnout covidovým pacientům v krátké době potřebnou intenzivní péči a vyřešit kapacitní problém nemocnic v našem regionu, které už prostě nemají lůžka a zdravotníky schopné tento druh péče zajistit,“ řekl hejtman Petr Kulhánek (KOA).

Letecký transport se netýká přepravy pacientů mezi nemocnicemi v rámci Karlovarského kraje a nebude využíván ani v případě převozů pacientů mezi Karlovarským a Plzeňským krajem.

„Důležité je rovněž uvést, že kromě posádky leteckých záchranářů, která bude transportovat covidové pacienty, zůstane v provozu také posádka, jejímž úkolem je poskytování běžné akutní přednemocniční péče na území obou krajů,“ dodala Jana Pavlíková.

Jedná se o posádku, která je volána například k vážným dopravním nehodám a dalším podobným zásahům.

V Karlovarském kraji stále neklesá počet nemocných covid-19. Hygienici nyní evidují téměř čtyři a půl tisíce nakažených a za poslední dva dny vzrostl i počet zemřelých. Těch v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo za posledních osmačtyřicet hodin osmnáct. "Celkem tak počet úmrtí v souvislsoti s nákazou koronavirem stoupl na 374 osob," doplnila mluvčí krajské hygieny Michaela Zajíčková.

V Karlovarském kraji se ale zatím neobjevila takzvaná britská mutace koronaviru. I přesto jsou zdejší nemocnice na hraně s kapacitou a to jak lůžkovou, tak hlavně personální.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com

Štítky transport nemocných, armáda ČR, Karlovarský kraj, covid-19, pomoc, pacient, nemocnice, intenzivní péče, Armáda České republiky, Jana Pavlíková, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Plzeňský kraj, Petr Kulhánek, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letecké transporty pacientů z Karlovarského kraje budou pokračovat  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.