Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Počet nakažených covid-19 v Karlovarském kraji začal opět stoupat

Pandemická situace na západě Čech je jako na houpačce. Pár dní se zdá, že počty nemocných konečně klesají, ale za dva, tři dny se pokles změní v nárůst. Nejvíce zasaženým okresem stále zůstává Chebsko, kde je aktuálně více než dva tisíce nemocných.

„Před týdnem jsme evidovali 4516 nakažených, pak jejich počet lehce klesl na 4163, aby poté opět začal narůstat. Ke včerejšímu večeru jsme evidovali v Karlovarském kraji 4586 nemocných. Na Chebsku máme aktuálně 2097 lidí nakažených koronavirem, na Sokolovsku je 1277 aktivních případů a na Karlovarsku 1212 nakažených osob,“ popisuje aktuální situaci mluvčí krajské hygienické stanice Michaela Zajíčková.

Kritická situace nadále trvá v nemocnicích, které bojují s nedostatkem personálu i intenzivních lůžek. Vzhledem k této situaci probíhají převozy pacientů do jiných nemocnic v republice. Nejčastěji je to do Prahy, Plzně a jihočeského kraje.

„Bohužel i v minulém týdnu umírali lidé v souvislosti s koronavirem. Bylo jich celkem třináct a to znamená, že v našem kraji již s touto nemocí zemřelo 356 lidí,“ doplňuje mluvčí hygieny.

Celkem se v Karlovarském kraji od jarní první vlny pandemie již nemocí covid-19 nakazilo 21 908 lidí. Počet vyléčených je 16 966 a celkem bylo provedeno 85 045 testů. Za posledních dvacet čtyři hodin provedli a vyhodnotili hygienici 528 testů.

Vedle testování probíhá v kraji i očkování proti koronaviru, které je nyní stejně jako v celé České republice zaměřeno hlavně na seniory starší 80 let. Hejtman kraje Petr Kulhánek několikrát urgoval navýšení počtu vakcín. „Bylo nám přislíbeno, že místo jednoho plata vakcín dostaneme dvě a to je pro náš kraj zásadní,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA).  

Původně kraj dostával zhruba tisíc dávek na týden.  Ze zveřejněné vakcinační strategie kraje vyplývá, že by se počet dávek měl postupně zvýšit až na jedenáct tisíc týdně. Při tomto počtu vakcín by mělo být v kraji otevřeno devět očkovacích míst a zvažuje se i vybudování jednoho velkého centra v multifunkční KV Aréně. Nyní je ale vakcín nedostatek v celé republice.

O víkendu zařadilo Německo Českou republiku na seznam zemí s vysokým rizikem nákazy covid-19 , což působí problémy zejména pendlerům, kteří musejí v Bavorsku předkládat negativní test každých 48 hodin. O víkendu se tak tvořily obrovské fronty pendlerů na hraničním přechodu Pomezí, kde kraj včera otevřel mobilní testovací místo. „Chceme situaci pendlerům co možná nejvíce ulehčit. Na hraničním přechodu jsme proto ve spolupráci s hasiči otevřeli drive-in odběrové místo. Já osobně budu apelovat na ministra zahraničních věcí a ministra zdravotnictví, aby tuto situaci řešili s Německem na vládní úrovni a požádali o zmírnění opatření,“ dodal hejtman.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, nákaza, Karlovarský kraj, očkování, pendleři, COVID-19, Česko, okres Cheb, vakcína, Petr Kulhánek, Krajská hygienická stanice, Německo, okres Sokolov, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet nakažených covid-19 v Karlovarském kraji začal opět stoupat  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.