Počasí dnes12 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Očkovací centra budou v Karlovarském kraji na devíti místech

Zatím se očkuje pouze v Karlových Varech, Sokolově, Chebu a do pobytových zařízení vyjíždí mobilní očkovací tým. S postupným navyšováním počtu vakcín se budou otvírat další očkovací centra. To největší má vzniknout v multifunkční KV Aréně.

„V Karlovarském kraji potřebujeme naočkovat zhruba 200 000 osob starších šestnácti let. Kapacity máme připraveny, ale neznáme přesné termíny dodávek vakcín a dodávané počty. Situace by se ale měla zlepšovat a máme přislíbeno navýšení současných dodávek,“ sdělil Josef März (VOK), uvolněný krajský zastupitel pro oblast zdravotnictví.

Kraj v současné době dostává zhruba tisíc dávek vakcíny týdně, což by se mělo minimálně zdvojnásobit. Zatím jsou otevřena očkovací centra v nemocnicích v Karlových Varech, Sokolově a Chebu. Kraj postupně očkuje zdravotníky a seniory v pobytových zařízeních. „Je nám vyčítáno, že očkujeme i hasiče, městské strážníky a další členy integrovaného záchranného systému. Jsou to ale lidé, kteří pravidelně pracují a pomáhají v nemocnicích na covidových jednotkách, nebo se bezprostředně podílejí na chodu odběrných míst nebo například tísňových linek, kde by byl jejich výpadek velkou komplikací,“ pokračoval dále uvolněný krajský zastupitel.

Z představené očkovací strategie vyplývá, že by kraj v nadcházejících dvou měsících měl dostávat zhruba dva a tři tisíce dávek vakcíny týdně. Od dubna by se pak měl počet dávek zvýšit na devět až jedenáct tisíc dávek.

„Vzhledem k těmto dodávkám počítáme s tím, že se zatím bude očkovat pouze ve třech zmíněných nemocnicích. Jakmile dojde k navyšování dávek vakcín, otevřeme devět očkovacích center a to konkrétně v Aši, Chebu, Mariánských Lázních, Sokolově, Kraslicích, Chodově, Karlových Varech, Ostrově a Toužimi. Největší očkovací centrum by mělo vzniknout v KV Aréně, kde předpokládáme čtyři až šest očkovacích stanovišť,“ pokračuje Josef März s tím, že počítáno je i s mobilním týmem, který by objížděl další menší města a obce v regionu.

Co se týká kapacit očkovacích míst, tak ty zatím stanovil kraj na 250 naočkovaných osob za jednu osmihodinovou pracovní směnu na jednom očkovacím stanovišti. V plném provozu devíti očkovacích míst by se tak mělo očkovat zhruba 2250 osob denně, což je 11 200 osob týdně. „Tyto počty dokážeme podstatně navýšit, pokud budeme mít dostatek vakcín. Zvyšovat počet očkovaných lze jednak prodloužením pracovní doby, očkováním o víkendu nebo otevřením zmiňovaného velkokapacitního centra v KV Aréně, které je logisticky připraveno. A vytipovány jsou i prostory v dalších velkých městech, kde by se dala velkokapacitní centra otevřít,“ doplňuje uvolněný zastupitel a připomíná, že uváděné počty neodpovídají počtům plně naočkovaných osob v kraji, neboť je třeba podat dvě dávky a proto je při výpočtu plně naočkovaných osob uvedená čísla třeba dělit dvěma.

Co se týká personálního zajištění očkovacího stanoviště tak je zde počítáno s jedním lékařem, jednou sestrou a jedním administrativním pracovníkem. Pokud jsou dvě očkovací stanoviště v jednom místě, stačí pro ně pouze jeden lékař, dvě sestry a dva administrativní pracovníci. Průběh očkování je pak velmi jednoduchý. Klient přichází do centra, probíhá kontrola dokladů a formuláře z Centrálního registračního systému (CRS). Následuje krátká lékařská kontrola aktuálního zdravotního stavu, podpis informovaného souhlasu a verifikace dotazníku z CRS. Poté sestra aplikuje vakcínu a administrativní pracovník vypisuje očkovací průkaz, případně očkovací pas. Následně klient čeká dvacet až třicet minut v čekárně a odchází domů.

„Myslíme si, že jsme na vše dobře připraveni. Nyní potřebujeme dostávat vakcíny a vždy nejméně na šest týdnů dopředu vědět, jasné a přesné počty, abychom nemuseli objednané lidi přeobjednávat a nenastaly další komplikace,“ dodal Josef März.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto drbna.cz

Štítky koronavirus, nákaza, Karlovarský kraj, očkování, očkovací centrum, vakcína, KV Arena, Karlovy Vary, Cheb, Sokolov, Josef März, nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Očkovací centra budou v Karlovarském kraji na devíti místech  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.