Počasí dnes13 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

První vakcíny proti koronaviru dostanou v Karlovarském kraji zdravotníci a záchranáři

Už za několik dní obdrží Karlovarský kraj prvních 975 dávek vakcíny proti nemoci covid-19. Jednat se bude o vakcínu společnosti Pfizer, která se aplikuje ve dvou dávkách v rozmezí 21 dnů. První zájemci z řad veřejnosti by mohli dostat vakcínu v únoru příštího roku.

„Karlovarský kraj obdrží v období od 28. do 29. prosince 2020 prvních 975 dávek vakcíny proti koronaviru. Obratem se pak začne v očkovacích centrech karlovarské, sokolovské a chebské nemocnice s očkováním zdravotníků, zaměstnanců pobytových sociálních služeb a složek Integrovaného záchranného systému (IZS), tedy záchranářů, hasičů či policistů,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.

Podle jejích dalších slov se zahájení dobrovolného a bezplatného očkování zájemců z řad veřejnosti předpokládá od února 2021.

„Prioritní je pro nás v tuto chvíli zajistit akutní zdravotní péči v nemocnicích na území regionu, činnost záchranářů a dalších složek IZS, pracovníků v zařízeních následné péče, v domovech pro seniory a osoby se zdravotním postižením. Proto budeme v Karlovarském kraji v první fázi očkovat právě zájemce z těchto profesí. Platí to i pro praktické lékaře a ambulantní specialisty,“ vysvětlil Josef März (VOK), uvolněný zastupitel Karlovarského kraje pro oblast zdravotnictví.

März se domnívá, že očkování je jedinou cestou jak lze vyhrát boj s koronavirem. Vedení kraje proto připravuje objednávkový systém očkování pro veřejnost, který je tvořen ve spolupráci s nemocnicemi, kde se nyní řeší i ordinační doba očkovacích center.

„Pro imobilní zájemce o očkování počítáme s výjezdy odběrového týmu záchranářů. Všechny informace, které budou občané k očkování potřebovat, včas zveřejníme. Věříme, že možnost očkování využije hned po zdravotnících a ostatních vybraných profesích co největší počet našich občanů. Proces vakcinace nastavíme tak, aby lidé bezprostředně po aplikaci byli pod dozorem v očkovacím centru, a my jsme měli jistotu, že všechno zvládli v pořádku,“ dodal Josef März.

Vakcína, kterou má kraj získat, se aplikuje ve dvou dávkách v rozmezí 21 dnů. Už v lednu má do kraje dorazit dalších 3x 975 dávek vakcín. „Vzhledem ke dvojí aplikaci je ale třeba počet očkovaných osob dělit dvěma. Příprava očkování zatím probíhá na celostátní i krajské úrovni. Jakmile budou známy všechny potřebné informace, budou k dispozici u praktických lékařů, lidé je najdou na stránkách Karlovarského kraje, Karlovarské krajské nemocnice, Nemocnice Sokolov i na sociálních sítích,“ dodala Jana Pavlíková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vakcína, koronavirus, očkování, Karlovarský kraj, Pfizer, IZS, zdravotnický pracovník, Josef März, Jana Pavlíková, Karlovarská krajská nemocnice, Nemocnice Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První vakcíny proti koronaviru dostanou v Karlovarském kraji zdravotníci a záchranáři  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.