Počasí dnes18 °C, zítra24 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Plošné testování v Karlovarském kraji začne koncem týdne

Odběrová místa v Karlovarském kraji jsou na dobrovolné testování na covid-19 připravená. S antigenním testováním by měla začít koncem týdne. S dřívějším termínem nepočítají. Krajská koordinátorka intenzivní péče Dagmar Uhlíková řekla, že registrace k dobrovolnému testování bude možná zřejmě od úterý. Podle ní ale antigenní testy nemají vypovídací hodnotu.

Antigenní testování bude hrazeno všem pojištěncům z veřejného zdravotního pojištění, přímo na místě odběru tak nemusejí nic platit. Na testy se v Karlovarském kraji mohou lidé objednat prostřednictvím call centra na lince 950 380 380 nebo na webu nemocnice či laboratoře. Dnes o možnosti testování zadarmo pro všechny zájemce ještě nemocnice či soukromé laboratoře zatím neinformují.

Karlovarská krajská nemocnice začne s plošným testováním na odběrovém místě v areálu nemocnice v sobotu 19. prosince. Dřívější termín podle mluvčího nemocnice Vladislava Podrackého nelze organizačně zvládnout.

Testovací místo je v současné době na plošné testování připravené, zatím se tu nechystají rozšiřovat kapacity. "Při největší vlně jsme měli 500 testovaných denně, teď je to zhruba polovina. V případě potřeby a většího zájmu jsme schopni rozšířit provozní dobu i doplnit personál," řekl Vladislav Podracký.

Zvýšit kapacity odběrového místa jsou připraveni také v sokolovské nemocnici. Zatím jsou zdravotní sestry podle mluvčí Nemocnice Sokolov Markéty Singerové schopny na odběrovém místě u koupaliště Michal v rámci jednoho dne provést 200 PCR testů a 50 antigenních testů.

Podle koordinátorky Uhlíkové ale antigenní testování nemá žádnou výpovědní hodnotu. "Zdravotníci jsou již 11 měsíců pod extrémním tlakem a stát je zatěžuje jednorázovým testováním, které nemá nyní před Vánocemi význam. Potřebujeme zdravotníky v nemocnicích, hospitalizovaných s koronavirem přibývá " řekla Dagmar Uhlíková. "Doufám, že na testy moc lidí nepřijde, je to jenom byznys," míní.

V Karlovarském kraji laboratoře od počátku epidemie prokázali 12.041 případů koronaviru. V přepočtu na 100.000 obyvatel onemocnělo v kraji dosud 4086 lidí, což je nejméně mezi kraji. Z onemocnění covid-19 se 10.239 nakažených vyléčilo a 376 zemřelo. Aktuálně se s nemocí léčí 1426 lidí, což je o 164 více než před týdnem.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, testování, Karlovarský, Karlovarský kraj, laboratoř, COVID-19, Nemocnice Sokolov, Karlovarská krajská nemocnice, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plošné testování v Karlovarském kraji začne koncem týdne  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.