Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

V Karlovarském kraji může začít testování v sociálních zařízeních

V Karlovarském kraji může začít plošné testování klientů a zaměstnanců na covid-19 v zařízeních sociální péče. Dodávku testovacích sad dostaly některé pobytové sociální služby v pondělí odpoledne. Testování si teď budou organizovat jednotlivá zařízení podle svých možností, informovala novináře mluvčí krajského úřadu Karlovarského kraje Jana Pavlíková.

"Začala distribuce antigenních testů do pobytových sociálních služeb v Karlovarském kraji. Testování klientů i zaměstnanců zahájí každé ze zařízení podle svých možností," uvedla Jana Pavlíková

Antigenní testy vozí pověřená firma přímo poskytovatelům sociálních služeb. V Karlovarském kraji je těchto poskytovatelů asi 40, z toho 13 zařízení patří pod kraj. V krajských domovech je ubytováno zhruba dva tisíce klientů. V minulém týdnu jich byla zhruba stovka pozitivních.

Podle ministerstva zdravotnictví se mají první vyšetření uskutečnit nejpozději do této středy. Poté se má vyšetření opakovat každých pět dní.

V domově pro seniory a domově se zvláštním režimem Toreal v Královském Poříčí již testování začalo. "Testovacích sad máme zatím dostatek. Testovat budou zaměstnanci zařízení, budeme to muset zvládnout. Nakažené klienty máme, asi jako všude, jsou na izolaci," řekla ředitelka zařízení Ilona Valentíková.

Ta se ale obává, že přijde o část svých zaměstnanců. "Bojíme se, že i když personál nebude mít příznaky, tak u nich vyjde pozitivní test a budeme je muset poslat domů," dodala Valentíková.

V domově pro seniory a domě s pečovatelskou službou v Mariánských Lázních na testovací sady stále čekají. "Začneme, jakmile je obdržíme. K testování je potřeba dvou zdravotnických zaměstnanců, těch máme dostatek," řekla ředitelka Jana Roubalová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, koronavirus, sociální, Karlovarský kraj, Jana Pavlíková, sociální služby, Královské Poříčí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji může začít testování v sociálních zařízeních  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.