Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Prymula: Od čtvrtka budou restaurace zavírat nejpozději ve 22:00

Restaurace a bary budou muset kvůli šíření koronaviru zavírat už ve 22:00 od čtvrtka. Ministr zdravotnictví Roman Prymula to dnes řekl serveru iDNES.cz. Zatím musely mít hospody zavřeno až od půlnoci do 06:00. Ve čtvrtek stát omezí podle serveru i sportovní akce. Nařízení vyhlásí ministerstvo ve středu.

"Lidé tam mohou být v dřívější dobu a bohužel to je jedno z nejrizikovějších míst. Opatření, které se týká zkrácení na deset hodin večer se opravdu stane. Vyhlásíme to zítra (ve středu)," řekl serveru k dalšímu omezení provozu restaurací Prymula. Dřívější zavírací dobu kritizují provozovatelé restaurací i Hospodářská komora ČR.

Ve 22:00 by mohly být poslední objednávky, žádá svaz pivovarů

Uzavření podniků ve 22:00 bude znamenat ztrátu až 30 procent denních tržeb. Svaz chce kompromis, ve 22:00 by se přijímaly poslední objednávky a restaurace by musely být zavřené do 23:00. Obdobně se vyjádřila Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR). Svaz také žádá ministerstvo, aby zveřejnilo data, že konkrétně hospody a restaurace, nikoliv kluby a noční bary, představují epidemiologické riziko.

Za první polovinu roku evidují podle Ferencové restaurace a hospody akumulovanou ztrátu tržeb za 30 miliard korun. "I bez tohoto nového opatření zakončí většina provozovatelů letošní rok ztrátou v řádu stovek tisíc až jednotek milionů korun. Proto apelujeme na ministerstvo zdravotnictví, aby diskutovalo o připravovaných opatřeních se zástupci sektoru a pokusilo se najít kompromisní řešení, které zajistí ochranu obyvatel před dalším šířením nemoci covid-19 a současně umožní přežít podnikatelům v pohostinství letošní rok," sdělila výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Uzavření restaurací až ve 23:00 by podle ní bylo tímto kompromisem.

Situace v gastronomii je po první vlně koronaviru podle AMSP kritická. "Pokud dojde k dalším výrazným omezením, reálně hrozí ukončení provozu až čtvrtiny gastronomických provozů a okamžité ohrožení desítek tisíc pracovních míst. Pokud by došlo k uzavření čtvrtiny podniků, přijde o práci až 40.000 zaměstnanců v gastronomii," uvedla asociace.

Záměr Prymuly nezavádět opatření handicapující českou ekonomiku vítá Asociace hotelů a restaurací ČR. Podle jejího prezidenta Václava Stárka jsou v restauracích dodržována pravidla bezpečnosti, a tedy minimalizována rizika už nyní. S omezením otevírací doby proto nesouhlasí. Naopak skupina Ambiente se zkrácením otevírací doby souhlasí, hodiny do půlnoci jsou podle zakladatele sítě Tomáše Karpíška rizikové. Oba se shodují na tom, že je to lepší než zavřít přístup hostů do restaurací úplně, jako tomu bylo na jaře.

V hlavním městě platí omezení otevírací doby restaurací od 9. září. Restaurace, bary a kluby musejí být od půlnoci do 06:00 zavřené. O pět dní později byla omezena otevírací doba restaurací ve Středočeském kraji a na Uherskohradišťsku. Povinnost se pak rozšířila na celé území státu z pátku na sobotu 19. září. Prymula plánuje omezení na 22. hodinu, lidé podle něj ztratili ostražitost.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky Prymula, ministr, zdravotnictví, vláda, nařízení, restaurace, koronavirus, COVID-19, Roman Prymula, hospoda, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Hospodářská komora, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Asociace hotelů a restaurací

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prymula: Od čtvrtka budou restaurace zavírat nejpozději ve 22:00  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.