Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Karlovarský kraj dá svým nemocnicím dalších 150 milionů

Karlovarský kraj dá ztrátovým krajským nemocnicím dalších 150 milionů korun. Rozhodli o tom dnes krajští zastupitelé. Karlovarská krajská nemocnice (KKN), pod kterou spadají nemocnice v Karlových Varech a Chebu, by ale potřebovala od kraje větší objem peněz, řekla předsedkyně představenstva KKN Jitka Samáková.

"Požádali jsme formou služby obecného hospodářského zájmu v celkové výši zhruba 320 milionů korun. Na počátku roku jsme dostali zhruba 70 milionů korun, takže zbývá nějakých 250 milionů, o které jsme požádali Karlovarský kraj," řekla Jitka Samáková.

Zastupitelé ale po asi dvouhodinové diskusi potvrdili návrh rady na vyplacení 150 milionů korun.

"Pomůže každá koruna. Pomůže to tak, že splatíme závazky z minulých let a něco málo se budeme snažit splatit z letošního roku," uvedla Samáková.

Zejména opozici se ale neustálé přidávání krajských peněz na provoz nemocnic nelíbí. Opoziční zastupitel a senátor Jan Horník (STAN) už roky navrhuje, aby místo opakovaných plateb, které řeší krátkodobé problémy, kraj rozhodl buď o oddlužení nebo stanovil jasnou roční částku pro nemocnice.

Krajské nemocnice v Karlovarském kraji byly ztrátové vždy. Kraj ztráty dorovnával v řádech maximálně desítek milionů korun ročně. Za poslední roky ale ztráty rostou. Hlavním důvodem je prudký nárůst výdajů na mzdy. Jak dnes popsala Samáková ze 120 milionů korun, které KKN dostane měsíčně od zdravotních pojišťoven, jde 100 milionů na mzdy a zbylých 20 milionů na provoz. Přitom jen zdravotnické pomůcky stojí 25 milionů měsíčně. Provozní ztráta tak narůstá.

Radní pro zdravotnictví Jan Bureš (ODS) upozornil, že zatím není jasné, jak se budou letos vyvíjet další zdroje financování, zejména ty od zdravotních pojišťoven. A to i v souvislosti s epidemii covid-19, která byla další ranou do hospodaření nemocnic. KKN zatím vyčíslila přímé náklady v souvislostí opatřeními proti koronaviru na asi 20 milionů korun.

Autoři | Foto

Štítky ČR, správa, nemocnice, Karlovarský kraj, Karlovarská krajská nemocnice, Karlovy Vary, Cheb, Jan Horník, Starostové a nezávislí, Jan Bureš, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj dá svým nemocnicím dalších 150 milionů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.