Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Nemocnice v Chebu znovu otevřela, test musí podstoupit každý přijímaný pacient

Po důkladné desinfekci a úklidu celé nemocnice se dnes veřejnosti otevřela hlavně ambulantní část zařízení. Návrat dalších oddělení do běžného provozu bude zajištěn během následujících dní. Z celkového počtu 470 zaměstnanců nemocnice bylo při plošném testování odhaleno pouze sedm pozitivních testů.

„Chebská nemocnice se postupně vrací do běžného provozního režimu. Od dnešního dne začala opět přijímat pacienty a obnovila chod většiny oddělení. Ta zbývající obnoví provoz už počátkem nadcházejícího týdne,“ uvedl dnes ráno mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký.

Do Chebu už bude pacienty směřovat i zdravotnická záchranná služba, což potvrdila Jitka Samáková, předsedkyně představenstva Karlovarské krajské nemocnice pod kterou Cheb spadá. Výjimkou budou pouze pacienti vyžadující intenzivní péči. Ti budou dále převáženi do Karlových Varů nebo Sokolova.

“Snažili jsme se nemocnici znovu otevřít v co nejkratším čase, ale v některých ohledech jsme limitování technicky. Poté, co byla  provedena dezinfekce všech objektů je totiž nutné nejen zajistit úklid jednotlivých oddělení, ale také postupně vyzkoušet veškeré přístrojové vybavení, zda je plně funkční,” dodala Jitka Samáková. 

Pro pacienty je důležité, že byl od dnešního rána obnoven kompletní ambulantní provoz – interní, chirurgická, gynekologická a pediatrická ambulance. V plném provozu je lůžková péče na onkologii, v omezeném rozsahu zatím i lůžka na chirurgickém a interním oddělení. Předpokládáme, že do pondělí by pak mělo zahájit činnost i lůžkové gynekologické a dětské oddělení. 

Dobrou zprávou je, že nemocnice bude schopna personálně zajistit jejich provoz i bez pomoci z venčí. Plošné testování totiž nijak zásadně neoslabilo personální stavy. Z celkového počtu otestovaných 470 zaměstnanců nemocnice bylo pozitivních na Covid-19 pouze sedm osob,“ pokračoval dále Podracký. 

Všichni zaměstnanci, kteří nastupují do práce, mají negativní test. „Budeme testovat i všechny pacienty, které do nemocnice přijmeme. Než budeme znát výsledky jejich testů, umístíme je na samostatných pokojích a znovu je otestujeme po pěti dnech hospitalizace,” vysvětlil další opatření ředitel chebské nemocnice Martin Krušina

Nemocnice v Chebu byla dočasně uzavřena poté, co zde hygienici minulý týden zaznamenali skokově zvýšený výskyt koronaviru. Ten byl prokázán u několika zaměstnanců i pacientů. Veškerá pracoviště nemocnice byla následně plošně dezinfikována specialisty Hasičského záchranného sboru ČR a personál byl plošně podroben testování. Příčina infekce a okolnosti jejího rozšíření jsou v současné době v šetření. 

Rychlost celého zásahu i přijatých opatření ocenil i hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis, který je rád, že se povedlo nemocnici jednak velmi rychle uzavřít, vydesinfikovat a rovněž ji rychle začít uvádět do provozu.

„V novodobé historii kraje se totiž ještě nikdy nestalo, že by bylo nutné v tak krátké době uzavřít celou nemocnici a následně ji stejně rychle uvést znovu do provozu. Zaměstnanci chebské nemocnice v tomto ohledu ukázali naprosto profesionální přístup a odvedli vynikající práci. Díky pomoci ostatních se jim situaci, se kterou jsme v regionu dosud neměli zkušenost, povedlo zvládnout. A všichni kdo k tomu přispěli, si zaslouží velký obdiv,” pochválil všechny Petr Kubis.

Hejtman si velmi cení i činnosti krajské koordinátorky intenzivní péče o pacienty s Covid–19 Dagmar Märzové, nebo podpory ze strany Armády ČR, Policie ČR, Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje, Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje, Krajské hygienické stanice, nebo nemocnic v Karlových Varech, Sokolově a Ostrově i pomoci okolních krajů, které nabídly své kapacity pro hospitalizaci pacientů z Karlovarského kraje. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS KK facebook

Štítky ČR, zdraví, nemocnice, koronavirus, Karlovarský kraj, Cheb, pacient, Karlovarská krajská nemocnice, COVID-19, Petr Kubis, Hasičský záchranný sbor, Karlovy Vary, Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Chebu znovu otevřela, test musí podstoupit každý přijímaný pacient  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.