Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Kraj chce zrekonstruovat keramickou školu, měl by se tam vyučovat vysokoškolský obor sklářství

Karlovarský kraj poslal na ministerstvo životního prostředí žádost o dotaci na rekonstrukci a modernizace Střední uměleckoprůmyslové školy keramické a sklářské Karlovy Vary. V budoucnu by se tam měl začít vyučovat vysokoškolský studijní program zaměřený na práci se sklem. Zaštiťovat by ho měla Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Zástupci obou institucí už podepsali memorandum o vzájemné spolupráci.

„Realizací tohoto projektu vznikne velmi moderní škola, která bude odpovídat současným trendům a nabídne svým studentům, ale i dalším zájemcům o vzdělávání nadčasové prostory a vybavení,“ uvedl radní pro oblast vzdělávání, školství, mládež, tělovýchovu a sport Jindřich Čermák (Piráti). 

Na keramické škole v Karlových Varech by se mohl vyučovat vysokoškolský obor sklářství

Na Střední uměleckoprůmyslové škole keramické a sklářské v Karlových Varech by se mohl začít vyučovat vysokoškolský studijní program zaměřený na práci se sklem. Zaštiťovat by ho měla Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity...

V rámci projektu dojde k rekonstrukci historické části objektu z 20. let, k demolici objektu z 60. a 70. let a obytné budovy společně s dalšími drobnými objekty plnícími doplňkové funkce. Kraj postaví novou budovu, a to včetně komunikací. Úpravy by se měly dočkat také venkovní plochy, zeleň a oplocení. Z dotačních peněz se počítá také s pořízením vybavení školy. Vznikne nové kompetenční centrum a centrum designu. Z Operačního programu Spravedlivá transformace může kraj získat na realizaci projektu maximálně 85 procent z celkových uznatelných nákladů, což představuje částku téměř 1,2 miliardy korun.           

„Finanční prostředky z Operačního programu Spravedlivá transformace budou v tomto případě využity tak, aby vznikl vzdělávací komplex s akcentem na podporu rozvoje tradičních odvětví, která jsou jedinečná a typická pro Karlovarský kraj, jako například keramika, sklo, a porcelán. Kromě samotné výuky budova nabídne prostory pro kulturní a komunitní aktivity,“ doplnil hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN).                      

 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Krajský úřad Karlovarského kraje

Štítky sklářství, keramická škola, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita, ZČU, Operační program Spravedlivá transformace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Koláček

Zní to hezky a přál bych aby to mělo úspěch. Nicméně realita je taková, že např. SPUŠ Bechyně obor Keramický design obtížně naplňuje a sklárny a hutě se zavírají jedna za druhou. S dotací to sice vypadá dobře, ale o životaschopností do budoucna to bude asi složitější.

Pondělí, 11. prosince 2023, 20:05Odpovědět

Kraj chce zrekonstruovat keramickou školu, měl by se tam vyučovat vysokoškolský obor sklářství  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.