Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na keramické škole v Karlových Varech by se mohl vyučovat vysokoškolský obor sklářství

Na Střední uměleckoprůmyslové škole keramické a sklářské v Karlových Varech by se mohl začít vyučovat vysokoškolský studijní program zaměřený na práci se sklem. Zaštiťovat by ho měla Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni (ZČU). S prvním školním rokem se počítá v roce 2027, poté, co škola projde náročnou přestavbou. Zástupci obou institucí už podepsali memorandum o vzájemné spolupráci.

"Cílem memoranda je vybudování vysokoškolského studia ateliéru Skla na naší nové škole, která bude zrekonstruovaná a dostavěná. V podstatě by tím mělo vzniknout odloučené pracoviště Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara," řekla ředitelka Markéta Šlechtová.

Keramickou školu čeká v příštích letech kompletní rekonstrukce. Náklady by měly dosahovat 1,5 miliardy korun. Projekt přestavby byl vybrán jako strategický projekt Karlovarského kraje a má tak šanci získat na většinu nákladů peníze z Operačního programu Spravedlivá transformace (OPST). Po dostavbě se zvýší kapacita školy zhruba o 170 žáků na 540. Součástí rozsáhlého projektu bude právě i vybudování nového ateliéru pro skláře. Prostory, kde budou brusičské, rytecké a další dílny, by využívali také středoškoláci.

Výroba skla, ale i keramiky a porcelánu má v Karlovarském kraji dlouholetou tradici. Výrobky od sklárny Moser jsou známé po celém světě. Nový obor sklářství přispěje podle hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) k rozvoji tradičního řemesla. Do Karlových Varů by mohl přilákat studenty z celé České republiky.

Sklářství by mělo být zcela novým oborem plzeňské univerzity. Vyučovat by se mělo výhradě v Karlových Varech, pedagogy by zajistila fakulta. Její děkan Vojtěch Aubrecht očekává, že o studium bude zájem. Protože jde o ojedinělý obor, počítá se s omezenou kapacitou asi šesti studentů v jednom ročníku.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky sklářství, keramická škola, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita, ZČU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na keramické škole v Karlových Varech by se mohl vyučovat vysokoškolský obor sklářství  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.