Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Základní škole v Bukovanech by škrty vedly ke slučování hodin pro více ročníků

V Základní škole Bukovany na Sokolovsku by v případě škrtů ve školství hrozilo citelné snížení kvality výuky. Malá škola, která má velký podíl žáků vyžadujících inkluzivní přístup, by zřejmě musela začít spojovat hodiny i pro více ročníků. To by bylo podle ředitelky Andrey Csorbové zatěžující nejen pro pedagogy, ale zhoršilo by to i kvalitu výuky. I proto se dnes škola připojila k celostátní výstražné stávce a zavřela, řekla Csorbová.

„My jsme financováni na základě odučených hodin. To už v současné době máme podlimitní, takže už nyní spojujeme některé předměty, jako je tělocvik, výtvarná výchova nebo pracovní činnosti. Pokud by došlo k dalšímu nárůstu slučování, tak bychom už museli slučovat hodiny jako jsou dějepis, čeština nebo matematika, to znamená šestá a sedmá třída - jeden dějepis, osmá a devátá třída - jedna matematika. Učit jeden předmět ve dvou třídách je velmi náročné a odrazilo by se to v kvalitě a přístupu k dětem," obává se ředitelka bukovanské základní školy Andrea Csorbová.

Základní škola v Bukovanech, které leží několik kilometrů od Sokolova, má nyní 122 žáků. Vyučuje je 12 pedagogů. Přitom není příliš pravděpodobné, že by se počet žáků navyšoval. Část dětí z Bukovan, zejména ty s lepšími předpoklady pro vzdělání, jezdí do škol v Sokolově. V obecní škole tak zůstávají spíše děti, které potřebují s výukou více pomoci a potřebují i individuálnější přístup.

Další omezení by tak mohlo vést i k ohrožení samotné existence školy. Také plánované snížení peněz na nepedagogické pracovníky bude muset škola řešit, zřejmě i se svým zřizovatelem, kterým je obec. Ta bude také muset zvážit, kterým výdajům dá přednost, více peněz pro školu by omezilo možnosti například pro opravy komunikací a další potřebné služby.

Podobně jako další školy v Karlovarském kraji i v Bukovanech narážejí také na to, že pedagogický sbor stárne. Do pěti nebo šesti let by tak až polovina učitelů mohla být v důchodovém věku. Podle Csorbové se ale škole zatím daří nacházet i mladé učitele, kteří mají zájem po škole do Bukovan nastoupit. „Je to pro ně výzva," dodává ředitelka základní školy v Bukovanech.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZŠ Bukovany u Sokolova

Štítky stávka škol, stávka učitelů, zavřené školy, stávka odborů, sloučení výuky, Bukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Až vražedná lichvářská válečnická zbrojařská lupičská zlodějská překupnická pašeracká mafie přestane válčit, zbrojit, vyrábět vražedný šrot bude dost prostředků na život, planeta zezelená. Lidé se musí spojit, mluvit spolu, začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, chodit ke všem volbám říct mafii a dost ! Všichni aktivisté, ekologové, Grety, vědci, sportovci, ženy, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not War ! Podepište petici Voda je život pravda o vodě, seznamte se s Holešovskou výzvou, na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnou psychopati. Více píšu ve vláknech diskusí.

Úterý, 28. listopadu 2023, 18:19Odpovědět

V Základní škole v Bukovanech by škrty vedly ke slučování hodin pro více ročníků  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.