Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stipendium mohou čerpat pouze studenti, kteří se vrátí pracovat do Karlovarského kraje

Rada Karlovarského kraje opět vyhlásila Stipendijní program ke zlepšení vzdělanostní struktury obyvatelstva. Program má motivovat studenty vysokých škol k návratu do kraje a zvýšit počet kvalifikovaných odborníků s vysokoškolským vzděláním v regionu. Pro rok 2020 došlo ke zvýšení stipendií pro studenty vybraných programů pedagogických a lékařských fakult. Na podporu tohoto projektu kraj vyčlenil ze svého rozpočtu 3 miliony korun.

„Máme zájem o všechny absolventy vysokých škol, kteří se vrátí zpět do našeho kraje. V současné chvíli ale cítíme zásadní nedostatek zejména pedagogů základních, středních škol a také pedagogických pracovníků školských poradenských zařízení, v oblasti zdravotnictví nám pak nejvíce schází všeobecní lékaři a zubaři. Proto chceme podpořit přednostně studenty těchto oborů, kteří by po svém návratu mohli pomoci s naplněním kapacit v obou oblastech,“ uvedl radní pro školství Jaroslav Bradáč (SPO).    

Studenti zmíněných oborů mohou nově získat stipendium ve výši 48 000 Kč na akademický rok, což je o polovinu více než doposud. U ostatních oborů činí částka 24 000 Kč v rámci akademického roku.

„Tito budou formou stipendia podpořeni v případě, že celkový počet žadatelů přednostně podporovaných oborů bude nižší než 25,“ doplnila Jitka Čmoková, mluvčí krajského úřadu.

Dotační titul je určen studentům druhého a vyššího ročníku v případě magisterského a bakalářského studia, v případě navazujícího magisterského studia jej mohou získat studenti prvního a vyššího ročníku.

„Další podmínkou, kterou musí žadatelé splňovat je věková hranice. V době podání žádosti o udělení stipendia nesmí být žadatel starší 26 let. Studenti, kterým bude stipendium vyplaceno, se zavazují k vykonávání své pracovní činnosti na území Karlovarského kraje po úspěšném dokončení studia, a to na dobu, po jakou pobírali stipendium. Navíc pro absolventy pedagogických a lékařských fakult platí zpřísněné pravidlo, že po návratu do kraje musí pracovat ve vystudovaných oborech,“ dodal krajský radní.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky stipendium, vzdělání, podpora, Karlovarský kraj, studium, Jaroslav Bradáč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stipendium mohou čerpat pouze studenti, kteří se vrátí pracovat do Karlovarského kraje  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.