Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Karlovarském kraji začnou rozvíjet duální vzdělávání

V Karlovarském kraji začne pilotní projekt duálního vzdělávání, který výrazně rozšíří spolupráci mezi středními školami a firmami, v nichž studenti mají praxi. Studenti by tak při škole získali znalosti a návyky z praxe, firmy by si zase mohly vychovat zaměstnance na míru. Projekt připravila Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje.

"Projekt má vyřešit především to, abychom pojmenovali úskalí, které jsme dosud měli s duálním vzděláváním žáků, a položili tato témata na stůl a vytvořit platformu, na které bychom si tyto problémy vyříkali v rámci trojúhelníku škola - student - firma," řekl místopředseda krajské hospodářské komory a zároveň ředitel společnosti ept connector Tomáš Musil.

Uvedl, že některý žák například chodil pravidelně do firmy až do třetího ročníku, ale ve čtvrtém už ho firma nezískala. Nově by tak asi 60 studentů mělo dělat odbornou praxi u jedné firmy po celou dobu studia.

Podle ředitele Střední průmyslové školy Ostrov Pavla Žemličky si škola spoluprací s firmami ověřuje obsah výuky a může ji upravit. Studenti zároveň získávají návyky z praxe, které jim po škole mohou usnadnit hledání zaměstnání a zapracování.

Pilotního projektu se zúčastní sedm krajských škol a sedm firem, u nichž budou dělat praxi studenti 11 studijních oborů. Projekt má přispět i k popularizaci studijních oborů, jejichž absolventi budou schopni jednoduše najít práci.

Jak podotkl krajský radní pro školství Jaroslav Bradáč (nez.), v Česku se zbytečně upustilo od modelu učňovských středisek, které byly přímo v závodech. Podobnou praxi se snaží v Karlových Varech udržovat například hotel Pupp nebo sklárna Moser, která si také vychovává své zaměstnance od škol.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, školy, správa, střední, Karlovarský, Karlovarský kraj, projekt, Hospodářská komora, Střední průmyslová škola Ostrov, Jaroslav Bradáč, Grandhotel Pupp, Moser, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji začnou rozvíjet duální vzdělávání  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.