Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kraj vyplatí školákům stipendia i za druhé pololetí, částku ale sníží na polovinu

Školní docházku ve druhém pololetí školního roku výrazně narušila koronavirová pandemie. O peníze na studijní stipendia se přihlásilo celkem 15 škol. Kraj ze svého rozpočtu na výplatu podpory aktivních studentů vyčlenil více než půl milionu korun.

„Po dohodě s řediteli středních škol v kraji jsme se domluvili na vyplacení stipendií i za 2. pololetí tohoto školního roku. Oproti minulému období se částka sníží o 50 procent, a to na základě organizace školního roku, kdy docházku narušila pandemie koronaviru. Žáci, kteří stipendia obdrží, zodpovědně pracovali i v rámci domácí výuky. A protože chceme zachovat jejich motivaci ke studiu, peníze na vyplacení stipendií uvolníme,“ uvedl radní pro oblast školství Jaroslav Bradáč (SPD-SPO). 


Žádost o prostředky na výplatu stipendií dostal kraj od patnácti škol, jejichž je zřizovatelem. Celkem poskytne těmto organizacím finanční prostředky ve výši 500 500 Kč.

„Vyplaceno bude 629 stipendií, která získá 11,6% studentů středních škol Karlovarského kraje,“ doplnila Jitka Čmoková, mluvčí krajského úřadu Karlovarského kraje.

Studenti, kteří chtějí získat stipendium, musí splňovat předem stanovené podmínky. Musí se vzdělávat denní formou studia, mít omluvenou veškerou absenci, dále musí být hodnoceni ze všech předmětů a dosáhnout stanoveného průměru známek na vysvědčení. Nesmí být hodnoceni známkou nedostatečný a mít uložený jakýkoliv kázeňský postih.


„Stipendia jsou poskytována žákům všech oborů středních škol v Karlovarském kraji vyjma gymnázií, lyceí a dvouleté praktické školy. Jejich cílem je zvýšit úroveň studijních výsledků a měla by zamezit ukončení studia v jeho průběhu,“ doplnil radní Jaroslav Bradáč.

Evidenci a vyplácení zajišťují samy střední školy. Nejvíce stipendií za druhé pololetí školního roku 2019/2020 bude vyplaceno žákům Střední zdravotnické školy a vyšší odborné školy zdravotnické Karlovy Vary a Střední školy stravování a služeb Karlovy Vary, p. o.

„V minulém školním roce získali studenti od Karlovarského kraje celkem 1 199 500 Kč,“ dodala mluvčí kraje.    

 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto drbna.cz

Štítky stipendium, studium, školy, motivace, Karlovarský kraj, školní rok, střední škola, Jaroslav Bradáč, pandemie covidu-19, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj vyplatí školákům stipendia i za druhé pololetí, částku ale sníží na polovinu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.