Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Odvahu zbourat historickou část karlovarské keramické školy nikdo z architektů nenašel

Vedení Karlovarského kraje vybralo vítěze architektonické soutěže na obnovu a stavbu umělecko-průmyslové školy v Rybářích, jejíž historické budovy mají problémy se statikou. Vítězný návrh pochází z dílny pražského architekta Petra Hájka, který je shodou okolností karlovarským rodákem.

„Problém se statikou se na keramické škole objevil už v březnu v roce 2017. Následně bylo statikem nařízeno vyklizení budov postavených na začátku minulého století a provoz školy se přestěhoval do zbývajících částí školy postavených v šedesátých letech,“ vysvětlila Jana Kaválková, vedoucí Oddělení územního plánování krajského úřadu Karlovarského kraje.

Kraj v rámci obnovy budovy školy oslovil celkem třicet architektonických kanceláří s tím, že jim ponechal naprostou svobodu v tom, jak by nová škola mohla nebo měla vypadat. „Jediným kritériem bylo stanovení ceny díla, které by nemělo přesáhnout 600 milionů korun,“ pokračuje dále Jana Kaválková.

Kraj celkem získal deset nabídek, ze kterých vybral tři, které následně předložil veřejnosti a to jak laické, tak i odborné. „Mrzí mě, že nikdo z oslovených nenašel odvahu zbourat historické budovy a navrhnout něco úplně nového jako vzkaz dalším generacím. Přitom všichni vědí, že zhruba třetina všech nákladů, půjde právě na sanaci historických budov,“ uvedl krajský radní pro školství Jaroslav Bradáč.

Postup architektů naopak chápe hejtman kraje Petr Kubis, který zdůraznil, že budovy keramické škola jsou pro obyvatele Karlových Varů velmi citlivé téma. „Vítězný návrh budeme proto konzultovat i se zastupiteli města Karlovy Vary. Následně se začne pracovat na projektové dokumentaci, která by měla být hotova nejpozději v roce 2022,“ doplnil hejtman.

Celá stavba by pak měla být dokončena v roce 2025. „Vybraný model nové školy je jednak z hlediska budoucích provozních nákladů nejekonomičtější a zdá se, že jeho stavba bude i nejšetrnější pro samotnou školu, ve které bude možné provádět výuku i během první etapy stavby nových budov,“ vysvětluje další radní Dalibor Blažek.

Náklady na stavbu včetně projektů a dalších podkladů pro samotnou stavbu jsou nyní odhadovány na 620 milionů korun. Kraj bude samozřejmě shánět na stavbu školy dotační peníze. O samotném postupu už ale budou rozhodovat budoucí krajští zastupitelé zvolení v podzimních volbách. „Samozřejmě, že nové zastupitelstvo může naše rozhodnutí zvrátit a například začít úplně od začátku a jít jiným směrem, nebo naopak pokračovat v naší práci,“ dodal Petr Kubis.

Dalších průtahů se bojí radní Jaroslav Bradáč. „Předpokládáme termín dokončení 2025, ale může to být klidně až v roce 2027, což by bylo dlouhých deset let od doby, kdy se objevil problém. Je to sice strašně dlouhá doba, ale hlavně ať už to stojí a může se nové škole učit,“ dodal Jaroslav Bradáč.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky střední umělecko-průmyslová škola, Karlovy Vary, architekt, stavba, investice, statika, Karlovarský kraj, historická budova, Petr Hájek, Hranice V-Rybáře, Jaroslav Bradáč, Petr Kubis, Dalibor Blažek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odvahu zbourat historickou část karlovarské keramické školy nikdo z architektů nenašel  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.