Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Pátek 25. října 2024  |  Svátek má Beáta
Bez reklam

Vybavení Císařských lázní mobiliářem se komplikuje, po vanách kraj shání i židle

Zakázka na mobiliář a vybavení Císařských lázní se znovu komplikuje. Poté, co se Karlovarský kraj opakovaně snaží najít dodavatele replik historických lázeňských van, podobně neúspěšně zatím hledá i dodavatele divadelních židlí. Nábytek a vybavení do národní kulturní památky by mělo odpovídat projektu a požadavkům památkářů, na trhu ale nejsou dodavatelé.

„Zakázku se nám nedaří vysoutěžit. Jsou pro to různé důvody, které ale nejsou na naší straně a věříme, že se to nakonec povede. Ale jde o národní kulturní památku a nejde to vybavit jakýmkoli nábytkem. Nejde tam dát nějaký standardní nebo unifikovaný nábytek a byla by to i škoda," uvedla krajská radní pro kulturu Oľga Haláková (KDU-ČSL).

V září to už vypadalo, že se židle pro Císařské lázně podaří zajistit. V soutěži vybrali dodavatele, který se přihlásil jako jediný. Ještě před podpisem smlouvy, na začátku října, ale vítězná firma napsala kraji, že výrobek, který nabídla, již není na trhu dostupný a nevyrábí se. Účastník sice kraji nabídl jiný výrobek, který však nesplňoval technické parametry stanovené v zadávací dokumentaci. Účastník soutěže tak musel být z výběrového řízení vyloučen. „Vzhledem k tomu, že po vyloučení účastníka zadavateli v této části zadávacího řízení nezbude žádný účastník, bude zadávací řízení zrušeno," uvádí se v důvodové zprávě krajského úřadu.

Podobně tomu je i u replik lázeňských van. Karlovarský kraj opakovaně vypsal výběrové řízení na dodavatele, hledal ho i formou takzvané tržní konzultace. Zatím se ale nenašel výrobce, který by byl ochoten se do výroby replik historických van pustit. U lázeňských van možní dodavatelé navrhli i variantu výroby moderními technologiemi, například 3D tiskem, s tím, že by výsledek byl na první pohled stejný, jako byly originály. Musela by se ale změnit projektová dokumentace.

Na rekonstrukci Císařských lázní kraj získal dotaci z ministerstva kultury. Je ale podmíněna splněním podmínek, mezi které i patří co nejvěrnější zachování vzhledu původní lázeňské budovy. Ve své době šlo o nejmodernější lázně v Evropě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Karlovarského kraje

Štítky ČR, správa, památky, Karlovarský kraj, Císařské lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vybavení Císařských lázní mobiliářem se komplikuje, po vanách kraj shání i židle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.