Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Pondělí 14. října 2024  |  Svátek má Agáta
Bez reklam

Školy v Karlovarském kraji posílily za posledních deset let zabezpečení

Školy v Karlovarském kraji v posledních deseti letech pracovaly na tom, aby zvýšily své zabezpečení. První varovnou událostí byla v roce 2014 vražda ve škole ve Žďáru na Sázavou. Od té doby Karlovarský kraj i města investovala mnoho milionů korun do technických opatření, která mohou zmírnit riziko, že se do školy dostane agresivní nebo ozbrojená osoba. Podle krajského radního pro školství Jindřicha Čermáka (Piráti) nelze zcela zabránit možnosti, že takový útok přijde, je ale třeba zmírnit rizika všemi cestami.

„U nás v kraji naštěstí k podobnému incidentu zatím nedošlo. Od tragické události ve Žďáru nad Sázavou jsme jako kraj investovali každý rok několik milionů do zabezpečení našich škol. A v tuto chvíli jsme ve stavu, kdy z dvacítky škol jsou zabezpečené téměř všechny, chybí asi dvě nebo tři," uvedl krajský radní pro školství Jindřich Čermák (Piráti)

Zabezpečení spočívá obvykle v kamerovém systému, zabezpečení vchodů do škol tak, aby se jimi nikdo nepovolaný nedostal dovnitř a podobně. „Samozřejmě to nezabrání tomu, aby si třeba nějaký žák přinesl do školy zbraň. Tomu zabránit prakticky nejde. Museli bychom mít u vchodů bezpečnostní rámy, u nich obsluhu a nedovedu si představit, že rámem by procházelo třeba 500 dětí, které jsou na některých školách," uvedl Čermák.

Druhou cestou je pak zmírnit následky, pokud už se nějaký násilný incident ve škole stane. Co dělat, když už na škole agresor je, se začalo důkladněji probírat hlavně po loňském útoku střelce na filozofické fakultě v Praze. V kraji se po něm uskutečnila série školení pro zaměstnance škol, která měla zvýšit jejich schopnost na útok vhodně reagovat.

A znovu se probíralo i technické zabezpečení, například i na první pohled banální opatření, jakým je klíč, který visí v každé třídě, aby se v případě útoku mohli studenti a vyučující ve střídě zamknout zevnitř, nebo nouzová tlačítka, kterými je možné ihned přivolat policii.

Pomoci odhalit hrozící problém včas by podle odborníků mohlo i to, kdyby pedagogičtí pracovníci více znali samotné žáky a studenty. Jenže školství se dlouhodobě potýká s nedostatkem jak učitelů, tak i psychologů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com / ilustrační foto

Štítky školy, kriminalita, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školy v Karlovarském kraji posílily za posledních deset let zabezpečení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.