Počasí dnes15 °C, zítra16 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Radní Karlovarského kraje pošlou zaplaveným obcím půl milionu korun

Rada Karlovarského kraje schválila dar 500 tisíc korun pro oblasti postižené záplavami. Je to maximální částka, kterou může rada kraje uvolnit. Případnou další finanční pomoc nechalo vedení kraje už na novém zastupitelstvu, které se poprvé sejde zřejmě na začátku listopadu. Peníze lidem postiženým povodněmi dá Karlovarský kraj prostřednictví Člověka v tísni, řekl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Karel Jakobec (ODS).

„Pravomoc rady byla poskytnout maximálně částku ve výši 500.000 korun. Rada využila této horní hranice, kterou měla k dispozici a rozhodla se, že peníze, které poskytujeme, budeme distribuovat postiženým obcím přes organizaci Člověk v tísni. Pokud zastupitelstvo bude chtít do budoucna poskytnout nějakou větší částku, je to v jeho pravomoci a je možné, že na to i časem dojde," uvedl Jakobec.

Karlovarský kraj byl jediným, koho se nedávné záplavy v druhé polovině září prakticky nedotkly. I přesto, že silněji pršelo, hladiny řek nedosáhly ani prvního povodňového stupně. Nejvíce byly zasaženy Moravskoslezský a Olomoucký kraj. V Česku během povodní dosáhlo 262 toků některého z povodňových stupňů. Stoletou vodu zaznamenalo přes 50 měřicích míst. Škody budou miliardové.

Hned po začátku povodní vyjely do postižených oblastí z Karlovarského kraje dva takzvané odřady hasičů. Pomoci odjelo 34 příslušníků, z čehož jedna je jednotka dobrovolných hasičů z Ostrova. S sebou si vezli osm člunů různého typu. Kromě nich vyrazila na Moravu i speciální hasičská jednotka s drony.

V Karlovarském kraji se také organizují sbírky mezi obyvateli, zejména přes Potravinovou banku, která vybrané potraviny nebo úklidové prostředky distribuuje podle potřeby v postižených oblastech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Martina Petrášková

Štítky ČR, správa, záplavy, sociální, charita, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radní Karlovarského kraje pošlou zaplaveným obcím půl milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.