Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Okresní soudy v Karlovarském kraji se připojí ke třídenní stávce

Okresní soudy v Karlových Varech, Chebu a Sokolově se připojí ke třídenní stávce zaměstnanců soudů, kterou kvůli nízkým platům vyhlásil Odborový svaz justice na 7. až 9. října. Nebude fungovat většina agend. Zrušeny a přesunuty byly zhruba dvě třetiny soudních jednání, konat se budou pouze neodkladná jednání týkající se například vazeb, budova tudíž uzavřena nebude, řekla předsedkyně karlovarského soudu Jaroslava Krůšková.

„Stávky justičního administrativního personálu se zúčastní 67 zaměstnanců z celkového počtu 80 zaměstnanců. Nezúčastňují se soudci, ti mají řádný pracovní den. Ze 100 nařízených soudních jednání se bude konat v tyto tři dny pouze 39 jednání," řekla předsedkyně Krůšková. Soudní jednání byla odvolána na všech soudních agendách.

Budova Okresního soudu v Karlových Varech uzavřena nebude, sídlí v ní i pobočka Krajského soudu v Plzni, jejíž zaměstnanci do stávky nejdou. Bude přítomna justiční stráž, zaměstnanci, kteří se stávky nezúčastní, a předsedkyně soudu.Ta bude zajišťovat telefonickou linku a informovat veřejnost o konání stávky. Podle Krůškové bude zajištěn příjem pošty, ale nebude obsluhována datová schránka ani e-mailová komunikace.

Většina ze 24 soudců karlovarského okresního soudu podle Krůškové stávku podporuje. V odborech je z osmi desítek zaměstnanců vedeno pouze 38 procent z nich.

Svá jednání v pondělí a ve středu zrušil i soudce a mluvčí karlovarského okresního soudu Dalibor Čermák. „Termíny mám naplánovány vždy přibližně na čtyři týdny. Telefonicky jsem se tedy domluvil s konkrétními obhájci, státním zastupitelstvím a znalci a termíny jednání ze dnů stávky jsme přesunuli," řekl Čermák. Podobné informace má i od některých kolegů, kteří také zrušili naplánovaná soudní jednání. Konat se budou pouze ta neodkladná, například přípravná řízení vazebních věcí v trestních řízeních.

Ke stávce se podle informace zveřejněné na webových stránkách připojí i Okresní soud v Chebu. „Stávka justičního personálu probíhá za účelem dosažení důstojných platových podmínek zaměstnanců soudu, z tohoto důvodu nebude zajištěn provoz podatelny, elektronické podatelny, infocentra a pokladny soudu," uvádí v prohlášení předseda soudu Robert Plášil. Výrazně omezen bude i provoz sokolovského soudu.

Stávku kvůli nízkým platům ohlásili zaměstnanci soudů v Česku na pondělí až středu. Dotknout se má téměř všech soudů napříč republikou a obou kategorií justičních zaměstnanců. Jak těch takzvaně ve výkonu, kteří se bezprostředně podílejí na vyřizování soudní agendy, tedy zapisovatelů, vyšší soudních úředníků, asistentů soudců, rejstříkových vedoucích, protokolujících úředníků, soudních tajemníků a soudních vykonavatelů, tak i všech pracovníků ze správy soudu, tedy ekonomů, účetních, informatiků, řidičů a pracovníků sekretariátů.

Za vyšší platy stávkovali zaměstnanci všech českých soudů s výjimkou Ústavního už 29. května. Do jednodenního výstražného protestu se tehdy podle odborářů zapojilo 95 procent justičního personálu. Měli omluvené neplacené volno, zameškanou práci museli dohnat v následujících dnech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, právo, justice, odbory, stávka, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Okresní soudy v Karlovarském kraji se připojí ke třídenní stávce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.