Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

V Karlových Varech zahájil výuku nový vysokoškolský program kinantropologie

V Karlových Varech začalo 22 studentů prvního ročníku studovat nový vysokoškolský program kinantropologie - wellness specialista. Otevřela ho Fakulta pedagogická plzeňské Západočeské univerzity (ZČU) ve spolupráci s Karlovarským krajem a městem Karlovy Vary ve školní budově na nábřeží Jana Palacha. Obor byl cíleně vytvořen pro studenty tak, aby po jeho absolvování našli uplatnění v lázeňství v Karlovarském kraji.

„Profesní obor kinantropologie je prakticky zaměřený. Studenti se seznámí se základními biomedicínskými disciplínami, jako je anatomie a fyziologie, kdy získají znalosti o pohybu člověka. Praxi budou absolvovat v karlovarských lázeňských domech," řekl děkan pedagogické fakulty ZČU Pavel Mentlík. O otevření prezenčního bakalářského programu kinantropologie jednalo město s krajem a ZČU od roku 2020. Na náklady města ve výši okolo čtyř milionů korun byly opraveny prostory ve čtvrtém patře budovy bývalé základní školy v centru Karlových Varů. Ta sloužila také jako centrum pro pomoc ukrajinským uprchlíkům a podle primátorky Andrey Pfeffer Ferklové (ANO) by se do dalších pater, které město nechá opravit za 15 milionů během následujícího roku, měla přestěhovat i soukromá střední škola Trivis. ZČU dnes začala pro svou výuku využívat tři posluchárny, sborovnu, kabinety, studovnu a praktické učebny fyzioterapie.

„Obor je vystavěný zespoda, to znamená že budoucí zaměstnavatelé si přesně vyprofilovali svými konkrétními požadavky absolventa, který tady v regionu po dokončení studií nalezne uplatnění," řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN). Kraj se zavázal hradit provozní náklady spojené s výukou kinantropologie v budově, kterou bezplatně propůjčilo město univerzitě. Podle hejtmana počítá kraj zhruba s částkou do dvou milionů ročně.

„Západočeská univerzita je univerzitou nejen pro Plzeňský, ale i pro Karlovarský kraj. Je to příležitost a výzva, ale současně je to také důvod k zamyšlení, jak nové studijní programy v Karlovarském kraji financovat. Umíme připravit studijní programy šité na míru danému regionu," uvedl rektor ZČU Miroslav Lávička. Fakulta pedagogická ZČU už čtyři roky vzdělává studenty, kromě širokého spektra oborů v Plzni působí také v Chebu, a to v oboru učitelství pro první stupeň základních škol. V závěrečné fázi akreditace je podle děkana i otevření oboru učitelství pro mateřské školy tamtéž. V Chebu má plzeňská ZČU rovněž pobočku ekonomické fakulty.

Program kinantropologie získal akreditaci až na konci letošního června, přijímací řízení tedy bylo vyhlášeno později, než je běžné, ale přesto se do něj přihlásilo 42 zájemců. Univerzitu takový zájem překvapil. Ke studiu dnes nastoupilo 22 studentů, kdy přibližně dvě třetiny z nich jsou z Karlovarského kraje a možnost studovat veřejnou vysokou školu přímo ve svém regionu bez dojíždění kvitují. Pedagogické pracovníky pro výuku v Karlových Varech zajišťuje ZČU ze svých řad. Odborníci z praxe, která je významnou součástí studijního programu, budou podle děkana Mentlíka i přímo z lázeňského regionu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky školy, lázně, vysoké, Karlovy Vary, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlových Varech zahájil výuku nový vysokoškolský program kinantropologie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.