Počasí dnes13 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Závislých na sociálních sítích mezi dětmi přibývá. Potřebujeme budovat zdravé návyky, míní výzkumník z Brna

Dospívající tráví na sociálních sítích a hraním online her čím dál více času. Mezi jedenáctiletými dětmi v Česku přibývá těch, které jsou na těchto činnostech závislé. Poukazují na to data, která jsou součástí rozsáhlé studie Světové zdravotnické organizace (WHO). Data výzkumníci shromáždili mezi dětmi z České republiky ve věku 11 až 15 let, následně je srovnali s dalšími 280 tisíci dětmi ze 44 zemí světa. 

Riziko roste

Přestože užívání sítí a hraní her samo o sobě nemusí být problematické, riziko vzniku závislosti neustále roste. Momentálně ohrožuje 11 procent dospívajících na sítích a dvanáct procent v herním prostředí.

„Potřebujeme budovat zdravé návyky," míní zapojený výzkumník Lukas Blinka z Institutu pro psychologický výzkum Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

„Sítě i hry mají mnohé výhody. Dospívající na nich například získávají a udržují přátelství. Tato média jsou ale také navržena tak, abychom jim neodolali a trávili na nich co nejvíce času. A mladí lidé jsou touto pastí ohroženi více než dospělí, protože se teprve učí, jak svůj čas a návyky regulovat,“ popsal spoluautor výzkumné zprávy.

Data z let 2018 - 2022

Data od českých dospívajících výzkumníci shromažďovali v průběhu čtyř let, konkrétně v období 2018 - 2022. Zjistili, že polovina těchto dětí aktivně používá sociální sítě, téměř čtvrtina se považuje za intenzivní uživatele a 8 procent spadá do rizika závislosti. Mnoho dětí je prostřednictvím sociálních médií v neustálém kontaktu s druhými. 

„Ve srovnání roku 2018 a 2022, tedy před a po covidu a s ním spojenými lockdowny, vidíme velký nárůst v používání jak sociálních sítí tak počítačových her u jedenáctiletých. Přitom jedenáctiletí by sociální sítě ani neměli používat," řekl Blinka.

Výsledky mohla ovlivnit covidová pandemie

„Napříč zeměmi je nejvarovnější nárůst u jedenáctiletých, kdy desetina z nich je ohrožena závislostí na sociálních sítích, ještě o něco více pak na hraní počítačových her. Třetina dětí v tomto věku hraje hry denně, jen mezi kluky je to ale téměř polovina. Dvaadvacet procent dětí stráví hraním 4 a více hodin denně. V roce 2018 takto hrálo jen 14 procent z nich," popsal výzkumník.

Doplnil, že růst nemusí být tak dramatický, jak čísla naznačují. „Ke shromažďování dat došlo krátce po covidovém období, které dobu trávenou u počítače prodlužovalo kvůli omezení většiny běžných aktivit. Je možné, že příští data, která se budou shromažďovat v roce 2026, ukážou opětovný pokles," upozornil psycholog.

Kratší spánek, nižší duševní pohoda a horší studijní výsledky

Rizikové užívání nových médií může souviset s nižší duševní pohodou. Předchozí výzkumy naznačily také souvislosti s kratším spánkem a pozdější dobou spánku, což může mít dopad na celkové zdraví a studijní výsledky dospívajících.

„Důležité je proto rozvíjet u dospívajících digitální gramotnost a rozmanitost aktivit. Online prostor je užitečný pro sdílení společných zájmů, navazování vztahů i rozvíjení sociálních dovedností, pokud jej využíváme v bezpečné míře," uzavřel psycholog.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Brno, výzkum, věda, dospívající, sociální sítě, hry, děti, psycholog, závislost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Závislých na sociálních sítích mezi dětmi přibývá. Potřebujeme budovat zdravé návyky, míní výzkumník z Brna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.