Počasí dnes13 °C, zítra18 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Karlovarský kraj dá více peněz pro vesnice, podpoří i vesnické hospůdky

Karlovarský kraj začne kromě vesnických prodejen podporovat i vesnické hospůdky. Zároveň dá více peněz do Programu na obnovu venkova. Obce také budou moci peníze, které jsou pro ně vyhrazené na jednotlivé roky, využít kumulovaně za více let dohromady, řekl krajský radní pro rozvoj venkova Vít Hromádko (SNK1).

„Nově tam právě bychom rádi vyzkoušeli i podporu na venkovské hospůdky, kde počítáme s alokací 50 tisíc korun. A bylo by to hlavně na nájem a energie. A smyslem toho je podpořit komunitní centra. To je kolikrát jediné místo, kde se místní mohou potkat a nějakým způsobem žít," uvedl Hromádko.

V plánovacím období 2025 až 2028 bude program členěn na tři podprogramy. První je určen na zlepšení občanské vybavenosti a venkovské zástavby. Ročně mohly obce žádat o 250 tisíc korun, od příštího roku to bude o 50 tisíc korun víc, za čtyřleté období tedy celkem 1,2 milionu korun. Obcím kraj nabídne možnost předvyčerpat vyšší částku než roční stanovený limit, v prvním roce mohou požádat až o 600 tisíc korun. Někteří starostové totiž spoří a dotaci čerpají najednou, a tím pádem zůstávají volné prostředky. Při velkém množství požadavků pak dostane přednost vždy menší obec, uvedl Hromádko. Žádat mohou obce do 10 tisíc obyvatel.

Druhý podprogram byl zaměřený na venkovské prodejny, nově bude kraj přispívat také na provoz venkovských hospod. Rozšíří se také okruh potenciálních žadatelů. Původně mohly žádat pouze obce do 1000 obyvatel, nyní jsou to obce do 3000 obyvatel. Na příspěvek tak v tomto podprogramu dosáhne 118 obcí v kraji.

Z třetího podprogramu mohou čerpat místní akční skupiny. Ty mohou získat jeden milion korun, původně to bylo 920 tisíc korun. Zvýší se také dotace pro mikroregiony, ze 450 tisíc korun na 500 tisíc korun. Celková roční alokace programu se zvýšila přibližně o deset milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, restaurace, trh, obce, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj dá více peněz pro vesnice, podpoří i vesnické hospůdky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.