Počasí dnes13 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Bez veřejné vysoké školy nelze podle Pavla vyřešit problémy Karlovarského kraje

Vláda musí vyjádřit vůli zřídit v Karlovarském kraji veřejnou vysokou školu, protože bez ní nelze problémy regionu úspěšně řešit. Na tiskové konferenci po návštěvě Karlovarského kraje to dnes novinářům řekl prezident Petr Pavel. Se zástupci kraje jednal mimo jiné o problémech chudoby, které je podle hlavy státu potřeba nahlížet komplexně, vzít v úvahu všechny faktory a řešit je vyváženě.

Vzdělání má podle prezidenta vazbu na mnoho dalších problémů kraje. S hejtmanem Petrem Kulhánkem (za STAN) se proto shodl, že od vlády, respektive ministra školství musí zaznít vůle zřídit v regionu veřejnou vysokou školu. „Protože pokud tomu tak nebude, tak žádné problémy kraje nebude možné úspěšně řešit," uvedla hlava státu.

Politické rozhodnutí o vytvoření veřejné vysoké školy zprůchodní podle hejtmana vše, o co se vedení kraje snaží zhruba poslední dva roky. „Věřím, že pokud k tomu rozhodnutí vlády dojde, tak už se nebude moci říkat, proč to nejde, ale budou se hledat cesty k řešení," dodal Kulhánek.

Podle prezidenta je nutné, aby v kraji vznikla veřejná vysoká škola, tedy ne škola, za kterou by bylo nutné platit. To by podle něj v regionu, který trpí řadou sociálních problémů a nízkými mzdami, bylo k ničemu.

V Karlovarském kraji působí několik poboček vysokých škol, a to i veřejných, které nabízejí většinou kombinovaný způsob studia. Asi největší rozsah studia nabízí pobočka Fakulty ekonomické Západočeské univerzity v Plzni v Chebu.

Karlovarský kraj se už roky snaží i zřízení vysokoškolského oboru, který by se studoval přímo v Karlovarském kraji. Dnes město Karlovy Vary oznámilo, že se podařilo zajistit akreditaci pro nový obor Kinantropologie - Wellness specialista, který bude v Karlových Varech zajišťovat Západočeská univerzita v Plzni. Jeho spuštění od letošního podzimu tedy již nic nebrání.

Karlovarský kraj patří dlouhodobě mezi kraje s nejnižším podílem obyvatel s vysokoškolským vzděláním. Studenti, kteří se rozhodnou studovat vysokou školu, se po absolvování do kraje často nevrací. Na zajištění základních služeb, jako je školství nebo zdravotnictví, tak kraj, ale i města nabízejí vysoké náborové příspěvky, aby pedagogy nebo zdravotníky do kraje přilákaly.

Prezident se zástupci měst, kraje a organizací hovořil také o sociálních problémech, které region trápí. Zmínil například špatnou dostupnost sociálního bydlení, vliv exekucí či předčasné odchody žáků ze základních a středních škol. „Na problémy chudoby musíme nahlížet komplexně, vzít do úvahy všechny faktory, které k tomu vedou, a řešit je pokud možno zároveň a vyváženě," uvedl Pavel.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) při návštěvě Karlovarského kraje koncem letošního května uvedl, že by v kraji mohla vzniknout vysoká škola zaměřená na výuku v regionálně potřebných oborech. Mohly by se na ní podílet veřejné instituce, jako například kraj, ale i soukromé firmy. Podle Beka by to byla vhodná forma, jak do Karlovarského kraje dostat vysokoškolské vzdělání. Zároveň ale chce podpořit i snahu Karlovarského kraje spolupracovat s univerzitami v okolních krajích na vzniku poboček škol přímo v kraji.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Petr Pavel

Štítky ČR, Pavel, správa, školy, vláda, vysoké, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bez veřejné vysoké školy nelze podle Pavla vyřešit problémy Karlovarského kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.