Počasí dnes28 °C, zítra23 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Sokolovské Staré náměstí stíní nově vysázená javorová alej

Sokolovské Staré náměstí stíní nově vysázená javorová alej. Náměstí by mělo být příjemnější pro pobyt v horkých letních měsících i díky novým mlhovištím. Město dokončilo rekonstrukci a prostor slavnostně otevřelo.

„My se chceme připravit na to, že ta města by měla být ještě více zelená, měla by nabízet ještě více stínu, měla by nabízet více příležitostí k nějakému ochlazování. Pokud na náměstí, které se opravdu v letních měsících stalo jakousi výhní, dáme 17 vzrostlých stromů, tak i oni pomohou ten prostor zchladit. Navíc součástí této akce je i realizace dvou mlhovišť, jedno takzvané zemní, a do blízké budoucnosti chceme ještě jedno mlhoviště, které by bylo tentokráte nadzemní, a to plánujeme umístit ke kostelu," řekl místostarosta Sokolova Jan Picka (VOK). Na slavnostní otevření zrekonstruovaného Starého náměstí s doprovodným kulturním programem se přišla podívat přibližně stovka lidí.

Revitalizace Starého náměstí, kterou realizovala firma Sotes, spočívala v zakoupení a výsadbě 17 stromů javoru babyka. Ke každému z nich pořídilo město i takzvaný kořenový bal, který usměrňuje růst kořenů tak, aby nepoškodily okolní infrastrukturu. Každý ze stromů má své osvětlení.

Počátkem června byly dokončeny dořezávky a pracovníci doskládávali dlažbu v okolí kmenů stromů, aby se dal snadno zalévat kořenový systém. Město na náměstí instalovalo takzvaný zemní mlhovač, kterým bude tryskat slabý proud vody do vzduchu. Druhý takový, ale naopak nadzemní, kdy bude voda padat z nataženého potrubí dolů, chce město instalovat dodatečně. V létě přibudou na náměstí lavičky a stojany na kola.

Rekonstrukci platila městská společnost Sotes ze svého rozpočtu v rámci plánovaných oprav města na letošní rok. Podle místostarosty zatím nezná přesnou částku, na kterou pořízení aleje a práce s tím spojené vyšly. Kromě výsadby nových stromů dělá město v letošním roce i rozsáhlé prořezávky dřevin ve svých parcích. Předcházel tomu odborný dendrologický průzkum.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Městský dům kultury Sokolov

Štítky ČR, správa, silnice, příroda, Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolovské Staré náměstí stíní nově vysázená javorová alej  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.