Počasí dnes22 °C, zítra28 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Stát chce převzít Rudou věž smrti u Ostrova. Památka připomíná vězně komunistických jáchymovských lágrů

Stát chce převzít do svého majetku Rudou věž smrti u Ostrova. Národní kulturní památka připomíná utrpení politických vězňů, které režim přinutil v 50. letech minulého století pracovat v uranových dolech v Jáchymově.

V sobotu o tom informoval ministr kultury Martin Baxa (ODS) při 35. setkání Jáchymovské peklo, které si kruté podmínky komunistických lágrů každoročně připomíná.

„Rudá věž smrti je jeden z ústředních bodů připomínání jáchymovského gulagu. Ministerstvo kultury spolu s ministerstvem financí nyní připravuje způsob, jak se dohodnout s Konfederací politických vězňů (KPV), aby byla Rudá věž smrti převedena do vlastnictví státu a do působnosti Národního památkové ústavu a stalo se z ní místo živé připomínky toho, co se tady odehrávalo," řekl Baxa.

Rudá věž smrti je v majetku konfederace, jež se ale dostala do finančních problémů a dluží státu. Podle předsedkyně KPV Mileny Blatné se konfederace dostala v minulých letech do vážných problémů, když tehdejší vedení nevyúčtovávalo státní dotace, a KPV tak včetně penalizací vznikl vůči státu dluh zhruba 25 milionů korun. „My bychom v současné době neměli možnosti, jak Rudou věž smrti opravit a starat se o ni, je třeba například opravit střechu. Jsme proto nakloněni za určitých podmínek státu věž předat. Dohoda ale musí ještě projít schválením předsednictva a následně členské základny," řekla Blatná.

Baxa uvedl, že jednání teprve začala. Řekl však, že stát a Národní památkový ústav mají zdroje a schopnosti zajistit nejen provozní prostředky, ale případně i peníze na rekonstrukci, protože věž je ve velmi špatném technickém stavu.

Pietní akt Jáchymovské peklo, kterým si bývalí političtí vězni připomínají drastické podmínky tehdejších pracovních táborů, vzniklo po sametové revoluci. V prvních letech se ho účastnily desítky a stovky pamětníků. S ubíhajícími lety pamětníků ubývalo a dnes se jich před kostelem sv. Jáchyma sešlo jen několik. Nahradili je ale jejich děti a vnoučata i další mladší lidé, kteří chtějí utrpení politických vězňů komunistického režimu připomínat.

V Jáchymově bylo 15 táborů, v nichž nuceně pracovali v 50. letech hlavně političtí vězni. Tábory jich prošlo asi 70 tisíc. Mnoho z nich zdejší podmínky nepřežilo, někteří zemřeli na útěku, další si z mnohaletých pobytů odnesli zdravotní následky. Výsledkem jejich otrocké práce byl uran, který tehdejší Československo vyváželo do Sovětského svazu.

Řečníci v sobotu znovu připomněli, že přes sliby z 90. let minulého století nikdo nepotrestal lidi, kteří za vznik a fungování pracovních táborů mohli. Zároveň političtí vězni, mezi nimiž byli i lidé ze Slovenska, poukazovali na rostoucí rozdělenost společnosti a nárůst agresivity a nenávisti, a to i v politice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, historie, vláda, komunismus, pietní, Jáchymov, Ostrov, lágry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát chce převzít Rudou věž smrti u Ostrova. Památka připomíná vězně komunistických jáchymovských lágrů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.