Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Pohraniční města Aš, Nejdek a Kraslice uzavřela Pakt ohrožených měst. Společně chtějí řešit problémy

Města Aš, Nejdek a Kraslice chtějí společně přesvědčit centrální orgány a instituce, aby jim pomohly řešit naléhavé problémy v regionu u německých hranic. Uzavřely proto Pakt ohrožených měst. Společně doufají ve snazší a efektivnější komunikaci směrem k centrálním orgánům a institucím. Starostové zakládajících měst se začátkem června chystají na schůzku s pěti poslanci zvolenými za Karlovarský kraj. Rovněž budou přednášet své požadavky a návrhy řešení v senátním podvýboru pro regiony v transformaci.

"Problémy našich měst se prohlubují. Je to dlouhodobá záležitost. Chybí tady lékařská péče, podnikatelská aktivita, investoři nemají zájem, ubývá policistů. A situace se neustále zhoršuje. My potřebujeme přimět orgány, které jsou za to zodpovědné, aby něco činily. Ale nechceme být jenom kritičtí, nechceme stále někoho informovat o tom, že se něco děje, ale chceme nabízet řešení. Máme připravené nějaké řešení, které jsme vypracovali s odborníky, s univerzitami, a teď chceme, aby se o tom s námi kompetentní orgány byly ochotné bavit," řekl ašský starosta Vítězslav Kokoř (ANO).

První podoba paktu se začala rýsovat loni na podzim mezi Kraslicemi se zhruba 6500 obyvatel a Aší s 12 800 obyvateli. Nyní se přidal k městům ze Sokolovska a Chebska také Nejdek z Karlovarska, který má 7800 obyvatel. Kraslice podle starosty Jana Šimka (ANO) nejvíce trápí odliv obyvatel. Vedle vyšší úmrtnosti než porodnosti panuje ve městě kvůli blízkosti německých hranic stále se stupňující trend dojíždění za prací do Německa. Za posledních 15 let se to týká stovek obyvatel. Město s rozsáhlou infrastrukturou tak nemá dostatek peněz na běžnou údržbu města, budov, silnic nebo provoz veřejného osvětlení.

Stejné problémy uvádí starostka Nejdku Ludmila Vocelková (ANO). Ve městě podle ní navíc hrozí výpadek v poskytování lékařské péče, protože věkový průměr ordinujících lékařů se blíží 70 rokům. Pro udržení rodin s dětmi ve městě je důležité i zachování úrovně školství. V Nejdku je potřeba podle starostky opravit mateřské školy. Největší sílu svazku pohraničních měst, která samostatně upozorňují na problémy několik let, vidí Vocelková ve společném postupu.

Řešení situace vidí starostové například v nastavení daňového zvýhodnění pro investory a podnikatele nebo ve vytvoření dostupných dotací pro obce. Podobný model ekonomického zvýhodnění podle nich existuje i v jiných zemích Evropské unie.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Aš

Štítky Pakt ohrožených měst, problémy v regionu, , Nejdek, Kraslice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Müller

Proč obviňujete vládu jako původce těchto problémů? Protože jste všichni z ANO a zapomněli jste na to, že to byl právě váš předseda, který tento kraj označil za historicky nejhorší a hlásí se k němu jenom pár dní před volbami. Tenhle problém tu je s námi už déle jak 30 let a za celou dobu nikdo neměl snahu na vlastním krajském poli toto řešit. Začít se má prací doma a ne házením špíny na vrchnost.

Sobota, 25. května 2024, 11:23Odpovědět

Pohraniční města Aš, Nejdek a Kraslice uzavřela Pakt ohrožených měst. Společně chtějí řešit problémy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.