Počasí dnes20 °C, zítra16 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

O zločinech 50. let by se mělo více mluvit. Iniciativa "Záchrana Řetízkárny" se o to snaží třeba skrze pořádání festivalů

Od roku 2022 vzniká na jáchymovské Rovnosti nové místo pro setkávání. O oživení bývalé důlní převlékárny, takzvané Řetízkárny, se s podporou dobrovolníků aktivně snaží Spolek Političtí vězni.cz. Na místě připravuje populárně-naučný program a přibližuje tak problematiku 50. let širší veřejnosti. První červnový víkend v krušnohorském Jáchymově proběhne druhý ročník Festivalu Řetízkárna. Jeho součástí bude benefiční trojkoncert, diskuze nebo promítání v komunitním kině. Diváci se mohou těšit na premiéru minidokumentu Příběh hřebíku, který vznikl v rámci kampaně Pověsme lhostejnost na hřebík!.

Ve čtvrtek 1. června. 1961 byl zrušen a srovnán se zemí největší uranový lágr v Československu. Jediný původní objekt, který na Rovnosti zbyl, je dnes řetízková šatna postavená politickými vězni. „Na podzim 2022 se nám s kolegy podařilo objekt vykoupit. Teď se snažíme o jeho přeměnu v komunitní a vzdělávací centrum. Chceme Řetízkárně vrátit život a pozornost, kterou si zaslouží,“ říká předseda Spolku Političtí vězni.cz Tomáš Bouška

Na jáchymovské Rovnosti by časem mělo vzniknout místo pro setkávání, naslouchání a smíření. Myšlenku podporuje i známý spisovatel a ředitel Destinační agentury Krušnohoří/Erzgebirge Štěpán Javůrek. „Dneska už se umíme bavit o válce, zaniklých obcích a podobně. Témata 50. let ale pořád neotevíráme, protože se bytostně týkají nás samotných,“ popisuje. I proto se rozhodl stát jedním z kmotrů druhého ročníku Festivalu Řetízkárna, který v Jáchymově proběhne v symbolickém termínu uzavření tábora Rovnost.

Celý víkend na festivalu Řetízkárna 2024

Členové Spolku Političtí vězni.cz se různými cestami snaží popularizovat problematiku zločinů páchaných na lidských životech komunistickým režimem v 50. letech. Jednou z nich je i pořádání kulturně-naučných akcí. „V rámci neoficiálního ročníku Festivalu Řetízkárna na jaře 2022 jsme odstartovali veřejnou sbírku, díky které se podařilo bývalou důlní převlékárnu vykoupit. Loni jsme návštěvníkům představili pestrý program a výstavu Rovnost jako místo paměti, která je v Řetízkárně stále k vidění,“ uvádí Bouška, který stojí v čele iniciativy.

Letos se návštěvníci mohou těšit na celovíkendový program. Hlavním dějištěm ale nebude jen Řetízkárna. „V pátek 31. května vše odstartuje trojkoncert kapel Vítkovo kvarteto, Veteráni studené války a The Primitives Group na jáchymovské Šlikovce. Výtěžek z prodaných lístků poputuje na rekonstrukci Řetízkárny,“ říká jedna z organizátorek festivalu Barbora Dvořáková. Sdružení přátel Vítkova kvarteta dění na jáchymovské Rovnosti podporuje dlouhodobě. „Minulé léto iniciativě věnovali hned několik vystoupení v rámci festivalového koncertování. My díky tomu mohli na akcích propagovat naše aktivity, čehož si moc vážíme,“ dodává Dvořáková.

Hřebíkem proti lhostejnosti

Kromě koncertů, přednášek, workshopů nebo třeba light designu se organizátoři rozhodli na Rovnosti v rámci festivalu zřídit také provizorní komunitní kino. „V budoucnu bychom tady něco podobného chtěli zajistit na stálo. Promítali by se tematické filmy, které lidem problematiku zase trochu více přiblíží,“ sdílí plány Bouška. V sobotu 1. června a neděli 2. června se diváci mohou těšit na filmy Vězení dějin nebo Případ Modrý. Po promítání se bude konat diskuze s autory. Premiéru si druhý festivalový den odbude také minidokument z dílny filmaře Ondřeje Kavana s názvem Příběh hřebíku. „Hřebíky jsou skoro to nejcennější, co se  z převlékárny dochovalo. Vidím v nich obrovskou symboliku, protože ony jsou tím pojivem, které drží střechu pohromadě. A právě toho bychom chtěli s Řetízkárnou dosáhnout: Spojovat lidi,“ vysvětluje myšlenku díla Tomáš Bouška. 

Krátkému filmu bude předcházet spuštění kampaně Pověsme lhostejnost na hřebík!, v rámci které si podporovatelé mohou za symbolickou částku 1 961 Kč zakoupit svůj zasklený upomínkový předmět. „Každý hřebík zatloukali vlastnoručně vězni. Zatavila nám je severočeská sklářka Libuše Laurinová, která je s místem spjatá skrze osobní příběh. Její otec byl v uranových dolech na Jáchymovsku jako civilní zaměstnanec. V té době stále pracoval u Státní bezpečnosti a byl prý snad i u zatýkání Milady Horáková. Snaží se tak odčinit jeho chování,“ popisuje Bouška. Hřebík je možné zakoupit na místě první červnový víkend nebo na webu www.retizkana.cz s osobním vyzvednutím. Tým kolem záchrany Řetízkárny tímto gestem nabádá veřejnost, aby se aktivně zapojila do oživení místa. „Je to běh na dlouhou trať, ale s pomocí lidí, kterým se zajímají, zvládneme všechno,“ dodává Bouška.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Andrea Pfeifferová

Štítky Řetízkárna, festival, Karlovy Vary, iniciativa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O zločinech 50. let by se mělo více mluvit. Iniciativa "Záchrana Řetízkárny" se o to snaží třeba skrze pořádání festivalů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.