Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zapojte se do sledování a sčítání čápů na jejich hnízdech napříč Českem

V čapích hnízdech je na území celé České republiky už je hodně živo. Čápi už mají vajíčka. Dobrovolníci se mohou právě zapojit do dlouhodobějšího a nesmírně zajímavé projektu sledování a především sčítání čápů bílých, který organizuje Česká společnost ornitologická. Sledovat lze i čápy černé.

„Veškeré informace o sčítání čápů bílých najdete na webu Čapí hnízda. Najděte si příslušné hnízdo v mapě a zapisujte, co se na hnízdě v průběhu sezóny děje. Vydržte až do konce (do počátku srpna), kdy mladí čápi opouštějí hnízda, svá pozorování průběžně zapisujte,“ vyzývá dobrovolníky Česká společnost ornitologická. Na stránce projektu Čapí hnízda stačí najít aktivní mapu, vysvětlivky k mapě a také aktuální statistiky. U některých hnízd jsou i webkamery, kde je možné sledovat dění online. Stačí na mapce hnízd vlevo nahoře zvolit symbol s kamerou a zobrazí se hnízda pod dohledem kamer. Takto je možné sledovat například hnízdo v Kynšperku, kde jsou dva čápi. Prostřednictvím stránek lze upozornit i na hnízdo v ohrožení. 

Sledujte i čápy černé

Zatímco čápu bílému ruch v těsném okolí hnízda nevadí, čáp černý je na něj citlivý a dává přednost tichu a klidu rozlehlých lesů. Rušení v blízkosti hnízda může zmařit celé hnízdění. Proto se nesledují hnízda, ale zaznamenává se pouze pozorování jednotlivců do faunistické databáze Avif na birds.cz. Důležité je nejen místo pozorování, ale i přesné datum a čas. Pokud se jedná o přelet, pak i poznámka odkud a kam letěl.

„Budeme rádi i za zmínku, jestli se na daném místě zdržuje opakovaně nebo často létává stejným směrem. Až do minulého sčítání populace čápů černých rostla. V posledních letech přicházejí zprávy o poklesu pozorování. Proto budou výsledky letošního sčítání velmi zajímavé a důležité jak pro další odhad vývoje naší populace, tak pro případné návrhy opatření k jejich ochraně,“ radí ornitologové.

Celostátní sčítání čápů černých koordinuje AOPK ČR ve spolupráci s dalšími subjekty jako je Česká společnost ornitologická, Český svaz ochránců přírody a Lesy České republiky.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky čapí hnízda, sčítání čápů, sledování čápů, čápi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zapojte se do sledování a sčítání čápů na jejich hnízdech napříč Českem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.