Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Ostrově na Karlovarsku otevřeli novou stanici profesionálních hasičů

V Ostrově na Karlovarsku začali sloužit profesionální hasiči. Dosud obsluhoval severovýchod Karlovarského kraje hasičský sbor z Karlových Varů nebo dobrovolní hasiči. Zásahů při dopravních nehodách nebo v horských oblastech v kraji přitom každoročně přibývá, řekl novinářům ředitel Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje Oldřich Volf.

Zázemí mají hasiči v novém objektu v Jáchymovské ulici. Stavba stála 84 milionů korun, přičemž většinu nákladů pokryla dotace ze strukturálního fondu Evropské unie. Ostrovská stanice se tak stala devátou výjezdní stanicí v Karlovarském kraji a 247. v České republice. Díky tomu bude podle ředitele hasičů pokryté celé území kraje.

Sloužit v nové stanici bude 24 hasičů ve třech směnách a velitel stanice. K dispozici budou mít dvě cisternové automobilové stříkačky, z toho jednu velkoobjemovou určenou na lesní požáry, velitelský vůz a přívěs se člunem pro zásah na vodě. Na stanici bude umístěné také speciální dronové vozidlo, které veliteli poskytne přehled nad místem zásahu ve složitém terénu nebo na velké rozloze. Drony už pomohly například při rozsáhlém požáru v Hřensku nebo při loňském požáru pražců na Sokolovsku.

Ostrovští hasiči budou obsluhovat oblast, která zahrnuje 15 měst a obcí, celkem 27 tisíc obyvatel na území o rozloze téměř 330 kilometrů čtverečních. Jen za loňský rok zaznamenali dobrovolní hasiči v této oblasti 425 výjezdů.

Díky nové stanici v Ostrově se zkrátí dojezdový čas hasičů k nehodám v západní části Krušných hor a také na silnici I/13, což je hlavní tah do Ústeckého kraje, kde se stává velký počet vážných dopravních nehod. V Krušných horách jde zejména o lesní požáry, které jsou těžko dostupné, nebo zásahy v lyžařském středisku na Klínovci.

"Lesní porosty v Krušných horách vysychají nejrychleji v České republice. Máme analýzy z Akademie věd, že do roku 2030 se diametrálně změní podmínky lesního ekosystému směrem k většímu počtu požárně nebezpečných dní v létě. Takže to částečně eliminujeme tím, že jsme sem přesunuli požární jednotku," řekl Volf.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS KVK

Štítky ČR, správa, stavby, hasiči, Ostrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Ostrově na Karlovarsku otevřeli novou stanici profesionálních hasičů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.