Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Podnikatelé v nebytových prostorách měst se někde dočkají úlev na nájemném

Situace, ve které se nachází podnikatelé provozující svoji živnost v městských nebytových prostorách, není starostům lhostejná. Ve většině měst se připravují opatření, která podnikatelům pomohou překlenout nouzový stav. Nájemné řešila i vláda ČR.

Nájemné, představuje pro podnikatele, kterým byla v důsledku nouzového stavu uzavřena provozovna, velmi komplikovaný náklad. I proto se o nájemném radila vláda a nepřehlíží to ani starostové měst. Ti připravují různá opatření, která mají podnikajícím subjektům pomoci. Konečné slovo budou mít ale radní a zastupitelstva.  

„Rada města proto na svém jednání ve středu 1. dubna přijala usnesení o snížení, případně prominutí nájemného za užívání městských nebytových prostor pronajatých k podnikání. A to počínaje datem vyhlášení mimořádných opatření až do jejich odvolání,“ uvedl mluvčí sokolovské radnice Vladimír Meluzín s tím, že se jedná o úlevy na nájemném od 25 do 100 procent.

O podobném kroku uvažují i v Chebu, kde starosta Antonín Jalovec navrhuje například nevyměřovat nájem podnikatelům, kteří museli prokazatelně zavřít, vůbec. „Nemáme to ale projednáno v radě města,“ sdělil Antonín Jalovec, který ale připustil i další kroky, které mohou být teoreticky směřovány i k veřejnosti. "Nechceme být ale populisté. Když například řekneme, že zrušíme poplatek za svoz odpadu, musíme říci, kde těch 22 milionů korun vezmeme. Nebo musíme lidem říci, že například neopravíme chodník, nebudeme mít na provoz divadla a tak dále. A tohle někteří starostové nedělají,“ dodal starosta Chebu s tím, že město ročně inkasuje za pronájem nebytových prostor zhruba 14 milionů korun.

Pomoc podnikatelům už schválilo město Mariánské Lázně. Starosta Martin Kalina uvedl, že si vedení radnice uvědomuje výpadek příjmů, ale požadovat nájemné od subjektů, kteří museli prokazatelně zavřít provozovnu mu přijde nemorální. „Po dobu následujících 5 měsíců, tzn. na období od 1. dubna do 31. srpna 2020 poskytuje město 90% slevu většině nájemníků v městských nebytových prostorách. Sleva se netýká těch, kterých se aktuální vládní opatření nedotýkají a nadále pokračují ve své činnosti což je například bankovnictví, pojišťovnictví, lékárny, kancelář poslanecké sněmovny, umístění trafostanic, sklady, garáže,“ vyjmenoval starosta s tím, že rozhodnutí se dotkne zhruba 83 nájemců a město přijde o zhruba 6,3 milionu korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay

Štítky nájem, obchod, rada města, Karlovarský kraj, Česko, Cheb, Martin Kalina, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podnikatelé v nebytových prostorách měst se někde dočkají úlev na nájemném  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.